Американський ракетний есмінець USS Arleigh Burke прямує до Чорного моря

Новини
Ракетний эсмінець США USS Arleigh Burke DDG 51 Фото: twitter.com/USNavyEurope

Американський ракетний есмінець USS Arleigh Burke («Арлі Берк») DDG 51 прямує до Чорного моря для взаємодії з союзниками та партнерами НАТО.

Про це повідомляє командування 6-го флоту ВМС США у мікроблозі Twitter.

«USS Arleigh Burke (DDG 51) розпочав перехід у Чорне море, щоб діяти разом з нашими союзниками НАТО та партнерами у цьому регіоні», – йдеться у повідомленні.

USS Arleigh Burke – перший есмінець цього типу. Названий на честь адмірала Арлі Альберта Берка (1901-1996), котрий воював на Тихому океані під час Другої світової війни. Спущений на воду у 1989 році, введений до складу флоту у 1991 році. У 2003 році брав участь в операції «Непохитна свобода» і завдав ракетних ударів по цілях в Іраку.

Корабель озброєний двома пусковими установками системи протиракетної оборони Aegis («Іджіс») та крилатими ракетами Tomahawk («Томагавк»), які можуть оснащуватися ядерними боєголовками, та протикорабельними ракетами Harpoon («Гарпун»). Також на борту корабля розміщується вертоліт SH-60 Seahawk. Екіпаж есмінця – 337 осіб (у тому числі 23 офіцери).

Повна водотоннажність есмінця – 8,8 тис. тонн, довжина – 154 м, ширина – 20,1 м, осадка – 9,3 м. Чотири газові турбіни потужністю 108 тис. к.с. дозволяють розвивати кораблю швидкість до 32 вузлів (близько 60 км/год).

Нагадаємо:

  • 30 жовтня 2021 року американський ракетний есмінець USS Porter (DDG78) типу Arleigh Burke у рамках планового патрулювання увійшов до Чорного моря для взаємодії з партнерами по НАТО. За ним вели стеження кораблі Чорноморського флоту РФ.
  • 1 листопада 2021 року флагман Шостого флоту ВМС США штабний корабель USS Mount Whitney увійшов до Чорного моря для проведення операцій із партнерами по НАТО.
  • 11 листопада 2021 року розвідувальна авіація країн НАТО активно здійснювала польоти вздовж чорноморського узбережжя РФ і окупованого Криму. У Росії занервували та заявили, що підняли у повітря винищувач Су-30.