ВМС України отримали модернізовані гелікоптери

Новини

Бригада морської авіації українських ВМС отримала чергову партію модернізованих гелікоптерів серії «Мі-8».

Про це повідомляє пресслужба командування ВМС ЗСУ.

В отриманих зразках техніки встановлено нові модернізовані двигуни, систему глобального позиціонування і радіозв’язку та систему віброгасіння. Кабіни підготовлено для роботи льотчиків у приладах нічного бачення.

«Потреба в подібних машинах зросла через збільшення в складі українських ВМС чисельності морської піхоти. Якщо після початку збройної агресії РФ ми здебільшого обходилися моделями «Мі-14», основним завданням яких були пошук та стеження за підводними човнами, то тепер завдань побільшало» – цитує пресслужба одного з командирів гвинтокрила капітана Віктора Кубринського.

Зазначається, що оновлені повітряні машини мають широкий функціонал застосування та здатні виконувати різноманітні завдання: пошукові та рятувальні дії, транспортування та висадку десанту морської піхоти, перевезення вантажів, санітарну евакуацію. Також вертольоти виконують завдання з вогневої підтримки: бомбометання, пуск некерованих ракет та мінування з повітря.

В пресслужбі відзначили, що гелікоптери цієї моделі відрізняються, насамперед, своєю багатофункціональністю. Лише десантування особового складу можна виконувати за допомогою каната або в парашутний чи штурмовий спосіб. Так само машина здатна швидко евакуювати особовий склад за допомогою підвісної системи. Слід зазначити, що морська авіаційна бригада національного флоту періодично поповнюється не тільки технікою, а й випускниками відповідного навчального закладу Повітряних сил ЗС України. Наразі бригада очікує на наступне поповнення, повідомили в командуванні.

До України 23 листопада на борту вантажного судна Ocean Grand з міста Балтімор прибули два патрульні катери типу Island, переданих США для ВМСУ в рамках матеріально-технічної допомоги Сполучених Штатів Україні. Катери, які отримали назви «Фастів» та «Суми», розвантажать в Одеському морському торгівельному порту.

Як повідомлялось, 8 листопада 2021 року два патрульні катери класу Island було відправлено до Одеси з Балтімору, США в межах безпекової допомоги Сполучених Штатів Україні.

  • У вересні 2018 року США передали Україні перші два патрульні катери класу Island. Їх назвали «Слов’янськ» та «Старобільськ». У липні 2021 року міністерство оборони України анонсувало передачу Україні ще трьох катерів класу Island. Перші два з них назвали «Суми» та «Фастів». Третьму катеру, який ще пербуває в США, указом президента України було присвоєно ім’я «В’ячеслав Кубрак» на честь морського піхотинця, Героя України родом з Херсонщини В’ячеслава Кубрака, який в 2019 році отримав смертельне поранення під час виконання бойового завдання з проведення інженерної розвідки у зоні боїв на Донбасі.
  • В жовтні 2021 року повідомлялося, що в Балтіморі п’ятий український екіпаж патрульного катера типу Island розпочав практичні заняття в морі під наглядом інструкторів Берегової охорони Сполучених Штатів.