Київський апеляційний суд надав дозвіл на затримання «глави» Криму Сергія Аксенова

Новини
Сергій Аксенов фото: РИА Новости

Київський апеляційний суд задовольнив клопотання прокурора Офісу Генерального прокурора про надання дозволу на затримання «глави» окупованого Криму Сергія Аксенова, який також обіймав посаду «голови Ради міністрів Республіки Крим», та взяття його під варту.

Про це йдеться у повідомленні суду.

«25 листопада 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу, подану прокурором на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 04 жовтня 2021 року.

За результатами апеляційного розгляду апеляційну скаргу, подану прокурором, задоволено, ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 04 жовтня 2021 року скасовано.

Постановлено нову ухвалу, якою клопотання прокурора Офісу Генерального прокурора про надання дозволу на затримання підозрюваного, громадянина А., з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою задоволено», – йдеться у повідомленні.

Аксенов підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених:

  • ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 109 («Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади»),
  • ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»),
  • ч.1 ст. 255 («Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній»),
  • ч.3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 258 («Терористичний акт»),
  • ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч.2 ст. 279 («Блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства»),
  • ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ст. 341 («Захоплення державних або громадських будівель чи споруд») Кримінального кодексу України.

У лютому 2021 року прокуратура АРК і Севастополя повідомила Аксенову та «голові Госсовєта Республіки Крим» Володимиру Костянтинову про підозру у вчиненні широкомасштабного та систематичного привласнення публічного майна, що знаходиться на території окупованого півострова за ч.1 ст.438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).

рвня 2021 року за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно 8 колишніх високопосадовців АР Крим за фактом вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державної зради та створення злочинної організації.

У держзраді підозрюють:

ексдепутата Верховної Ради АР Крим, в подальшому так званого голови Ради Міністрів Республіки Крим Сергія Аксенова;
ексглаву Верховної Ради АР Крим, в подальшому так званого главу Державної Ради Республіки Крим Володимира Константинова;
колишню прокурорку Генеральної прокуратури України, в подальшому так звану прокурорку Республіки Крим Наталю Поклонську;
Севастопольського міського голову Юрія Дойникова;
ексначальника відділу карного розшуку Сімферопольського міськуправління ГУ МВС України в АР Крим, в подальшому так званого міністра внутрішніх справ Республіки Крим Сергія Абісова;
начальника штабу Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби України, в подальшому так званого начальника Прикордонної служби Республіки Крим В.І. Мельниченка;
колишнього депутата Верховної Ради АР Крим, в подальшому так званого першого заступника голови Ради Міністрів Республіки Крим Рустама Теміргалієва;
колишнього начальника управління СБУ в Севастополі, в подальшому так званого начальника ФСБ в Республіці Крим Петра Зиму.

Іх підозрюють відразу за шістьма статтями КК України (ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 109, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 111 і ч. 1 ст. 255).

Як повідомила Генпрокуратура України у відповіді на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань, Слідчим відділом управління з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях,  ГПУ розслідується кримінальне провадження за підозрою С.Аксенова, В.Константинова, Н.Поклонської, Ю.Дойникова, С.Абісова, В.Мельниченка, С.Шахова, Р.Темиргалієва у вчиненні злочинів, передбачених ч.4 ст.28, ч.1 ст.109 (вчинення дій з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади), ч.4 ст.28, ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до тяжких наслідків), ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.255 (створення злочинної організації) КК України, П. Зими та О.Чалого  – у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст.28, ч.1 ст.109, ч.4 ст.28, ч.3 ст. 110, ч.1 ст.255 КК України.

Слідством встановлено, що вказані особи упродовж грудня 2013 року – лютого 2014 року створили злочинну організацію з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади на території АР Крим та м.Севастополя, зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, та брали у ній участь. 3 квітня 2017 їм було  повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та про нову підозру у вчиненні інкримінованих злочинів.

У вересні 2015 року прокуратура АРК повідомила про підозру у вчиненні злочину «главі Криму» Сергію Аксенову в зв’язку з незаконною передачею у власність РФ майна державного підприємства України Міжнародний дитячий центр «Артек».