Окупаційний «суд» покарав мешканця Судака за ухилення від незаконного призову до російської армії

Новини
Призовники в окупованому Криму Фото: rk.gov.ru

В окупованому Криму «суди» карають місцевих мешканців, які не бажають нести службу в окупаційній армії РФ. 

Про це повідомляє сайт окупаційної адміністрації м. Судак.

Окупаційний «судакський міський суд» виніс обвинувачувальний вирок дев’ятнадцятирічному мешканцю м. Судак у «кримінальній справі» за «ухилення від призову на військову службу за відсутності законних підстав для звільнення з цієї служби». 

Окупанти зазначають, що «підсудний, будучи придатним до строкової військової служби, не перебуваючи в запасі, не маючи відстрочки від призову на строкову службу, не маючи законних підстав для звільнення від цієї служби, у призначений на порядку денний до військового комісаріату м. Судака не з’явився, про причини неявки не повідомив». 

Суд призначив підсудному покарання у вигляді штрафу. 

З 2015 року РФ провела 13 незаконних компаній з призову громадян України, які мешкають у Криму, до своїх Збройних сил. Загалом було призвано  як мінімум 31 тисячу кримчан до армії РФ. У 2021 році окупанти планують призвати до 3 тисяч мешканців Криму. 

Згідно норм міжнародного гуманітарного права, призов населення окупованої території до армії країни-окупанта є порушенням законів і звичаїв війни та воєнним злочином. 

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора МКС.
  • 14 грудня 2020 року МКС оприлюднив новий звіт про ситуацію в Україні після проведення попереднього аналізу подій під час Майдану, захоплення і окупації Росією Криму та війни на Донбасі. В ньому, зокрема, йдеться і про примус до служби в збройних силах ворожої держави в окупованому Криму.