Суд залишив чинним вирок експрезиденту Януковичу – той має відсидіти 13 років

Новини
Віктор Янукович Фото: AFP

Верховний Суд України відмовив у задоволенні касаційних скарг і залишив без змін вирок, яким експрезидента України засуджено за вчинення державної зради та пособництво у веденні агресивної війни. 

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора України.

Верховний Суд України відмовив у задоволенні касаційних скарг, які подали шестеро адвокатів колишнього президента України Віктора Януковича у справі про вчинення державної зради та пособництво у веденні агресивної війни.

Суд визнав обґрунтованими доводи прокурорів і залишив без змін вирок, яким Януковича засуджено до 13 років позбавлення волі.

«Прокурори у суді довели, що своїми умисними протиправними діями експрезидент вчинив злочин проти основ національної безпеки України – державну зраду у вигляді надання іноземній державі – РФ та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. Також своїми умисними протиправними діями він вчинив злочин проти миру, а саме пособництво у веденні агресивної війни», – сказано в повідомленні. 

Таким чином суд підтвердив обґрунтованість та законність вироку Оболонського районного суду від 24 січня 2019 року та ухвали Київського апеляційного суду від 2 жовтня 2020 року, додає пресслужба. 

Нагадаємо:

  •  24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно засудив екс-президента України Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду і пособництво у веденні агресивної війни проти України з боку Російської Федерації.
  • 24 червня 2020 року Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому президенту Віктору Януковичу і двом колишнім міністрам оборони у державній зраді на користь Росії – вони цілеспрямовано знищували обороноздатність країни.
  • 29 січня 2021 року слідчі ДБР за погодженням з прокурорами Офісу генпрокурора повідомили про підозру колишньому президенту України Віктору Януковичу в державній зраді (ч.1 ст.111 КК України) за підписання «харківських угод», якими було продовжено на 25 років строк перебування Чорноморського флоту РФ у Криму.