У 2021 році на госпіталізацію хворих на COVID-19 буде витрачено на 5 млрд більше, ніж планувалося

Новини
COVID-19
Фото: octagon.media

До кінця 2021 року Національна служба здоров’я України витратить на лікування у стаціонарах пацієнтів з COVID-19 на 5 мільярдів гривень більше, ніж планувалося.

Про це повідомляє експертна організація StateWatch із посиланням на офіційну відповідь Національної служби здоров’я України.

На початку 2021 року Міністерство охорони здоров’я для забезпечення реалізації пакетів медгарантій для хворих на COVID-19 в бюджетному паспорті передбачило 9 млрд грн. Кошти планувалося витратити для близько 258 тис госпіталізованих осіб з коронавірусом. 

Натомість в НСЗУ повідомили, що у 2021 році очікуваний обсяг видатків становить 14,8 млрд грн, а кількість пацієнтів, що скористалися цим пакетом медгарантій станом на листопад становить 471 тис осіб, що майже вдвічі більше, ніж було заплановано на початку року. 

Станом на листопад за напрямом витрат на медгарантії для пацієнтів з COVID-19 вже було витрачено 10,2 млрд грн.

Кошти реалізуються НСЗУ за бюджетною програмою “Реалізація програми державних гарантій медичного обслуговування населення” на 2021 рік, яка містить напрям видатків на лікування хворих на COVID-19 на стаціонарі.

У показниках бюджетної програми закладено, що витрати на лікування одного хворого на COVID-19 на стаціонарі у 2021 році складають в середньому 35 тис грн.

Водночас за розрахунками аналітиків StateWatch цього року  середня вартість повного курсу вакцинації для однієї людини становить близько 552 грн. 

Фото: statewatch.org.ua

Нагадаємо:

  • Станом на 5 жовтня 2020 року з 66 млрд грн Фонду боротьби з COVID-19 на підтримку та захист медиків було витрачено лише 1,5 млрд грн, ще трохи більше пішло на ремонт приймальних відділень лікарень. В той же час на ремонт та будівництво доріг з цього ж Фонду вже освоїли 13 млрд грн.
  • Майже половину коштів із 35 мільярдів гривень, які витратили на «ковідні закупівлі», пішла на товари й послуги, які до боротьби з пандемією не мають жодного стосунку. Журналісти Bihus.Info встановили, що окремі структури процедуру «ковідних закупівель» використовували для закупівлі палива, кормів для тварин, спортивного інвентаря, новорічних подарунків чи продуктів харчування. Окрім цього, журналісти й експерти регулярно фіксували факти суттєвих переплат.