З проєкту оборонного бюджету США зник розділ про санкції щодо «Північного Потоку 2»

Новини
Засідання Регламентного комітету Палати представників Конгресу США Фото: rules.house.gov

Проєкт оборонного бюджету США в редакції регламентного комітету Палати представників не містить жодної згадки про санкції щодо компаній і осіб, причетних до «Північного Потоку 2». Попередня редакція передбачала такі санкції. 

Проєкт оборонного бюджету США опублікований на сайті Регламентного комітету (Committee on Rules) Палати представників Конгресу США. 

Проєкт оборонного бюджету США в редакції регламентного комітету Палати представників не містить розділу 1304, який передбачав створення звіту щодо «Північного Потоку 2», та розділу 1325, який передбачав санкції проти будь-якої організації, відповідальної за планування, будівництво чи експлуатацію газопроводу «Північний потік-2», або організації-правонаступника, і проти будь-якого корпоративного службовця або основного акціонера з контрольним пакетом акцій такої компанії.

Ці розділи були наявні в проєкті оборонного бюджету США в редакції Палати представників.

У поясненні Регламентного комітету вказано, що розділ 1325 про санкції щодо «Північного Потоку 2» було вилучено з редакції Палати представників за поправкою Сенату США. 

Нагадаємо: 

  • 24 вересня 2021 року Палата представників США схвалила проект оборонного бюджету в розмірі близько $780 млрд. Він передбачає санкції проти «Північного потоку-2».
  • Німецький регулятор Bundesnetzagentur 16 листопада 2021 року призупинив процедуру сертифікації «Північного потоку-2».
  • 15 липня 2021 року канцлер Німеччини Ангела Меркель на спільній прес-конференції з президентом США Джо Байденом в Білому домі попередила Росію, що Європа вживе «активні дії», в разі якщо Москва порушить права України як газотранспортної держави.
  • 22 липня 2021 року США та Німеччина офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2», опублікувавши спільну декларацію з обіцянками підтримки України.
  • 23 липня 2021 року прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що оскільки Німеччина є основним споживачем російського газу в Європі, транзит газу через Україну після 2024 року залежатиме, в тому числі, від обсягів європейського попиту.