Новим федеральним канцлером Німеччини обрано Олафа Шольца

Новини
Приведення до присяги новообраного канцлера Німеччини Олафа Шольца у Бундестазі, 8 грудня 2021 року Фото: Reuters

Німецький бундестаг 8 грудня обрав лідера Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Олафа Шольца новим канцлером країни.

Шольц став дев’ятим канцлером ФРН, повідомляє DW.

На підтримку наступника Ангели Меркель, яка очолювала уряд Німеччини протягом останніх 16 років, проголосували 395 депутатів бундестагу. Пізніше президент республіки Франк-Вальтер Штайнмаєр вручив Шольцу офіційну грамоту про призначення канцлером під час церемонії у палаці Бельвю.

Згідно зі статтею 63 Основного закону ФРН, канцлера за підсумками парламентських виборів обирає парламент – бундестаг – і пропонує на затвердження федеральному президенту. Обирається той, хто набере більшість голосів депутатів – не менше 369. Шольц здобув перемогу завдяки підтримці не лише з боку власної Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), а й з боку «зелених» та Вільної демократичної партії (СвДП). Саме ці три політичні сили утворюють нову правлячу коаліцію у ФРН.

Олаф Шольц став дев’ятим канцлером Німеччини. Політик народився 1958 року в Оснабрюку, вивчав юриспруденцію, проходив альтернативну військову службу та працював адвокатом. Шольц двічі був депутатом бундестагу – з 1998 по 2001 рік та з 2002 по 2011 рік. З 2007 по 2009 рік він обіймав посаду міністра праці в уряді ФРН, з 2011 по 2018 рік був першим бургомістром Гамбурга, а з березня 2018 року керував міністерством фінансів ФРН і водночас обіймав посаду віце-канцлера.

Нагадаємо:

  • 26 вересня 2021 року на парламентських виборах у ФРН Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) набрала 25,7 відсотка голосів, її найближчий суперник — блок Християнсько-демократичного союзу та Християнсько-соціального союзу (ХДС/ХСС) — заручився підтримкою 24 виборців. Партія «Союз-90/Зелені» отримала 14,8 відсотка голосів, Вільна демократична партія (ВДП) – 11,5 відсотка, а правопопулістська «Альтернатива для Німеччини» – 10,3 відсотка.
  • Новий федеральний уряд ФРН, про створення якого 24 листопада домовились соціал-демократи, зелені та ліберали, продовжуватиме зусилля щодо відновлення територіальної цілісності України. Нова коаліція заявила, що Росія має негайно припинити війну на Донбасі та повернути Україні окупований Крим.