Окупанти лякають кримчан українським законопроєктом про кримінальне переслідування за російське громадянство, Україна спростовує

Новини
Дар’я Свиридова, перша заступниця постійного представника президента в АРК Фото: YouTube Ukraine Crisis Media Center

Окупаційні пропагандистські медіа публікують «новини» про український законопроєкт, який нібито передбачає кримінальне покарання за наявність російського паспорту у громадян України, що мешкають на тимчасово окупованій території АР Крим і міста Севастополя. У Представництві президента України в АР Крим спростовують ці неправдиві повідомлення. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

Російське ропагандистське видання «Примечания» опублікували новину з маніпулятивним заголовком «Кримчанам із російськими паспортами загрожують кримінальні справи в Україні». 

«Насамперед, це стосується жителів Криму та Севастополя, багато з яких досі мають два паспорти. Таким чином, їм загрожує покарання від позбавлення громадянства та штрафу до реальної кримінальної справи», – сказано в публікації. 

Центр журналістських розслідувань звернувся до Дар’ї Свиридової, першої заступниці  постійного представника президента України в АР Крим, з проханням прокоментувати, чи загрожує громадянам України в окупованому Криму нова законодавча ініціатива президента Зеленського. 

«Це звична маніпуляція та пропаганда. Паспорт кримчан, виданий на тимчасово окупованій території, Україна офіційно не визнає, як і примусове нав’язане громадянство РФ, яке такий паспорт начебто підтверджує. Тож ніякої кримінальної відповідальності для кримчан законопроект не матиме наслідком», – відповіла Дар’я Свиридова. 

2 грудня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради пакет законопроєктів про внормування випадків подвійного громадянства. Зокрема, закон встановлює відповідальність для українських посадових осіб за приховування факту наявності громадянства іншої держави. 

Нагадаємо:

  • В Україні обговорюють можливість подвійного громадянства, але за громадянством РФ будуть обмеження, повідомив міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.
  • Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони «Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства».
  • Кабінет Міністрів України за дорученням РНБО має розробити проєкт закону з виявлення громадян України, які мають також громадянство інших країн, а українцям, що працюють у центральних органах влади, доведеться відмовитися від подвійного громадянства.