США запроваджують санкції проти Олександра Тупицького – Блінкен

Новини
Олександр Тупицький Фото: facebook.com/usdos.ukraine

Державний департамент США застосував санкції щодо низки державних діячів країн світу рамках програми глобальних санкцій Магнітського, зокрема й проти Олександра Тупицького, названого в повідомленні Держдепу США «колишнім головою» Конституційного суду України.

Про це йдеться у повідомленні Державного секретаря США Ентоні Блінкена на сайті Держдепу. 

Блінкен назвав рішення про санкції «сміливими діями щодо боротьби з корупцією». 

«Сьогодні Сполучені Штати також вживають додаткових сміливих дій щодо боротьби з корупцією та посилення відповідальності за рахунок санкцій та візових обмежень у рамках програми глобальних санкцій Магнітського та положення розділу 7031 (c) щодо обмеження візового режиму Державного департаменту», – сказав держсекретар США.

Візові обмеження застосовано проти Олександра Тупицького «за серйозні корупційні дії, зокрема отримання грошового хабара під час служби в українській судовій системі. Дружина Тупицького Ольга Тупицька також фігурує у цій акції». 

Тупицький згаданий у повідомленні Блінкена як «колишній голова» Конституційного суду України. 

Президент України Володимир Зеленський своїм указом скасував указ Януковича про призначення Олександра Тупицького суддями Конституційного Суду України. Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду України визнав указ Зеленського незаконним і скасував його. На сайті Конституційного суду України Тупицький вказаний як голова КСУ. 

Нагадаємо:

  • Журналісти програми «Схеми» з’ясували, що голова КСУ Олександр Тупицький у 2018 році став власником земельної ділянки у селищі Кореїз АР Крим, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством.
  • 29 грудня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці. 
  • 27 березня 2021 року президент Володимир Зеленський скасував укази колишнього президента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду України.
  • 14 липня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав незаконним і скасував указ президента Володимира Зеленського про скасування указу про призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного суду України. В Офісі президента заявили, що Зеленський оскаржить це рішення у Великій палаті Верховного Суду.