Перший катер OCEA для Морської охорони українських прикордонників спустили на воду у Франції

Новини
Катер FPB98MKI для Морської охорони ДПСУ Фото: dpsu.gov.ua

Компанія ОСЕА у Франції спустила на воду перший катер для Морської охорони Держприкордонслужби України. Він прибуде до України навесні 2022 року.

Про це повідомляє пресслужба ДПСУ.

Перший катер FPB98MKI, збудований для Морської охорони Держприкордонслужби України, урочисто спущений на воду. Наразі завершуються остаточні роботи з монтажу, налагоджування та підготовки обладнання корабля до швартових випробувань.

Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції Вадим Омельченко подякував французькій стороні за виконання контракту. Дипломат нагадав, що 5 із 20 катерів, які планується побудувати за контрактом з ОСЕА, будуть вироблені в Україні з допомогою французьких спеціалістів на потужностях суднобудівно-судноремонтного заводу «Нібулон» у Миколаєві.

Катер FPB98MKI для Морської охорони ДПСУ Фото: dpsu.gov.ua

Випробування катера розпочнуться за кілька днів і триватимуть до кінця січня 2022 року, а тим часом у Францію прибудуть українські моряки-прикордонники, які під кураторством фахівців підприємства ОСЕА навчатимуться експлуатувати та обслуговувати нову техніку, зазначив заступник начальника управління організації Морської охорони Адміністрації Держприкордонслужби України Владислав Шмальов. За його словами, побудований катер може розвивати швидкість до 30 вузлів (близько 60 км/год). 

Нагадаємо:

  • В червні 2021 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що Берегова охорона Держприкордонслужби отримає перший корабель моделі FPB98 спільного українсько-французького виробництва до кінця 2021 року. До 2024 року Держприкордонслужба отримає 20 кораблів цієї серії.
  • В кінці грудня 2018 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що у 2019 році МВС запропонує Кабміну проект з виробництва спільно з французькою компанією близько 20 катерів для посилення охорони морських кордонів країни. Міністр зазначив, що йдеться про сучасні катери довжиною 32-35 метрів, які будуть виготовлятися на одному з українських заводів у співпраці з французькою стороною, але «з високим ступенем локалізації проекту в Україні».
  • На початку квітня 2019 року голова Держприкордонслужби Петро Цигикал повідомив, що Україна веде переговори про закупівлю у Франції 22 патрульних кораблів, що посилить захист морських кордонів в Чорному і Азовському морях.