РФ перекрила Азовське море, заблокувавши вихід з українських портів

Новини
Навчання по висадці морського десанту в «ДНР» на узбережжі Азовського моря Фото: Facebook Дмитрий Астрахань

РФ повідомила про перекриття більшої частини Азовського моря, і зокрема ділянок в безпосередній близькості від портів Маріуполя, Бердянська і Генічеська, нібито для проведення артилерійських стрільб, створивши таким чином значні перешкоди для вільного судноплавства. 

Про це йдеться у повідомленні Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

 «Станом на 10 грудня Російською Федерацією перекрито близько 70% акваторії Азовського моря. Наразі росіянами розміщено навігаційні попередження (ПРИПи) про обмеження судноплавства у визначених районах начебто у зв’язку з проведенням артилерійських стрільб в районах поблизу м. Маріуполь, м. Бердянськ та м. Генічеськ», – сказано в заяві. 

В Командуванні ВМСУ зазначають, що подібні перекриття районів відбуваються систематично та перешкоджають вільному судноплавству в Азовському морі. 

«Оголошення навігаційних попереджень Російською Федерацією в Азовському морі у безпосередній близькості до пунктів базування українських ВМС та цивільних портів є відкритою провокацією. Подібні дії агресора вкотре демонструють намагання РФ перетворити Азовське море на своє внутрішнє «озеро»», – сказано в повідомленні ВМСУ.

Фото ВМС України

Як зазначає колишній представник президента України в АР Крим Борис Бабін, такі дії РФ і пасивність української влади остаточно знищують, зокрема, українське рибальство в Азовському морі:

«Можна наочно побачити як РФ серед іншого, не переховуючись, остаточно знищує вітчізняне азовське рибальство, перекриваючі наближені до материку райони лову. Ну а в інші райони лову, за «мовчання ягнят» Держриби, наших рибалок агресор не пускає вже дуже давно».

Редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов звертає увагу, що перекриття Азовського моря наносить серйозний удар по економіці України. 

«Стрільби оголошені за чотири милі від Маріуполя. Це реальна загроза, щоб перехопити або зупинити будь-яке українське судно в морі в забороненій зоні, заблокувати будь-які пересування, риболовлю, вантажні перевезення з Маріуполя. Це удар по українській економіці, по суті – військова провокація, яка може завдати Україні тяжких збитків».  

Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews та співзасновник Чорноморського інституту стратегічних досліджень, зазначає, що подібні дії РФ вже стали звичними і є цілком законними:

«Ви шоковані? А ось ми (як і військові моряки) з середини 2018 звикли до того, що кораблі та катери Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ постійно підходять на 2-5 миль до українських портів. А тепер вже й кораблі ЧФ РФ. Дійсно таке нахабне перекриття – це вже занадто. Але – не дивуйтесь – вони ж мають право». 

Експерт нагадує, що таке право росіянам надає російсько-український договір 2003 року про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, який визнає Азовське море водами спільного використання РФ і України. 

«Десантний корабель РФ може впритул підійти до маріупольського пляжу, а наші військові не можуть в нього стріляти, бо він «має право» – до тих пір, поки чобіт першого десантника не ступить на кромку прибою (саме там проходить кордон за цією угодою)», – каже він. 

Клименко звертає увагу МЗС України, що договір про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки має бути розірваний.

«Морські експерти вважають, що треба виходити з інтересів національної оборони, з інтересів військових, а не з інтересів юридичної казуїстики – нам негайно потрібен морський кордон в Азовському морі, тобто 12-мильна зона, територіальні води, які ми можемо захищати зі зброєю», – каже експерт.  

Нагадаємо: 

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.
  • 18 листопада 2019 року Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2018 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».