ВПО зможуть оформити зміну фактичного проживання онлайн на порталі «Дія»

Новини
Фото: mariupolnews.com.ua

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) зможуть оформити зміну місця фактичного проживання/перебування онлайн на порталі «Дія», без відвідування державних установ, паперових довідок і черг – Кабінет міністрів ухвалив відповідну постанову. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації. 

Оформити зміну місця фактичного проживання можна буде в декілька кліків онлайн, кажуть у Мінцифри. 

«Потрібно буде лише заповнити заявку на порталі «Дія» та підписати її електронним підписом. Після цього ви отримаєте повідомлення про результат розгляду заявки. Тоді можна буде згенерувати оновлену електронну довідку ВПО у застосунку «Дія». Ходити в органи соціального захисту або ЦНАП, якщо у вас є електронна довідка ВПО, — непотрібно. Готуємо послугу до запуску», – сказано у повідомленні міністерства. 

У Мінцифри пояснюють, що чинна система паперових довідок призвела до невідповідності інформації в реєстрі та в довідках на руках ВПО:

«Раніше для зміни місця фактичного проживання/перебування необхідно було звертатися до органів соціального захисту населення. Приносити паперові довідки та стояти в чергах. У разі зміни місця проживання в межах одного району нову довідку не видавали. Так склалася ситуація, коли інформація в реєстрі не відповідає інформації, яка міститься в паперових довідках ВПО». 

Як повідомляє міністерство, проєкт реалізується спільно з Мінсоцполітики та Мінреінтеграції.

«Впровадження електронних послуг для ВПО на порталі «Дія» реалізується в рамках проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні (Проєкт підтримки Дія)», що впроваджується UNDP Ukraine / ПРООН в Україні за фінансової підтримки Швеції», – сказано у повідомленні. 

Нагадаємо: 

  • Кабмін України спростив процедуру оформлення паспорта громадянина України, у тому числі переселенцями та особами, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму.
  • Правозахисники підготували інформаційну листівку для мешканців Донбасу та переселенців, як оформити біометричні документи, що посвідчують особу, зокрема ID-картку та закордонний паспорт.
  • Правозахисники пояснили, як і за допомогою якого документу можна підтвердити інформацію про реєстрацію місця проживання, якщо людина має на руках паспорт України вигляді ID-картки. У паспортах-книжечках дані про реєстрацію («прописку») можна одразу знайти та побачити своїми очима на спеціально відведених для цього сторінках, тоді як на ID-картці ці відомості містяться на чіпі і зчитати їх без допомоги технічних пристроїв не вийде.
  • Юрист пояснив, з якими складнощами можуть зіткнутися мешканці окремих районів Донецької та Луганської областей під час заміни паспорта громадянина України зразка 1994 року у вигляді книжечки на ID-картку.