У Білорусі на строки від 14 до 18 років засудили політв’язнів справи «Тихановського-Лосика-Статкевича»

Новини
Фото: telegram / Беларусь головного мозга

14 грудня 2021 року у СІЗО-3 Гомеля оголосили вирок у справі за обвинуваченням політиків Сергія Тихановського та Миколи Статкевича, блогерів Володимира Цигановича та Ігоря Лосика та членів команди Світлани Тихановської на виборах 2020 року Артема Сакова та Дмитра Попова.

Як повідомляє telegram-канал «Білорусь головного мозку», Сергія Тихановського, чоловіка Світлани Тихановської, засуджено до 18 років колонії посиленого режиму. Артема Сакова та Дмитра Попова засудили до 16 років колонії посиленого режиму кожного. Володимира Цигановича та Ігоря Лосика засуджено до 15 років колонії посиленого режиму. Статкевича засуджено до 14 років позбавлення волі в колонії особливого режиму.

Оскаржити судове рішення можна через обласний суд до Верховного суду. На це є десять днів, пише Белсат.

Процес у цій справі був закритим і тривав 173 дні, а слідство – понад рік. До зали суду пускали лише обвинувачених, адвокатів, суддю, прокурора та співробітників державних ЗМІ. Родичам дозволили бути присутніми лише на винесенні вироку.

Вирок ухвалював суддя Микола Доля. Політв’язнів судили за організацію масових протестів, що відбувалися у Білорусі у 2020 році, хоча їх затримали ще навіть до виборів. Ні правозахисники, ні рідні всіх шести обвинувачених не знали, які звинувачення зрештою висунув фігурантам справи прокурор.

«Мій чоловік Сергій Тихановський засуджений до 18 років позбавлення волі. Диктатор публічно мстить своїм найсильнішим супротивникам. Приховуючи політв’язнів на закритих судових процесах, він сподівається мовчки продовжувати репресії. Але дивиться весь світ. Ми не зупинимося», – сказала Світлана Тихановська.

Нагадаємо:

  • 9 серпня пройшли шості президентські вибори в історії суверенної Білорусі. 25 років країною править Олександр Лукашенко. Жодні президентські вибори (2001, 2006, 2010, 2015), крім перших (1994), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.
  • Після заяви влади, що вибори попередньо виграє Олександр Лукашенко, отримавши 80% голосів, тисячі людей порахували ці результати сфальсифікованими і вийшли на вулиці міст, щоб висловити свою незгоду з ними. Силовики жорстко розігнали протестувальників. За інформацією правозахисників, в лікарнях Мінська знаходяться десятки постраждалих в результаті зіткнень з міліцією.
  • ЦВК Білорусі оприлюднив попередні підсумки виборів президента. За Олександра Лукашенка віддали голоси 80,08% виборців голосів, за Світлану Тіхановську – 10,09%. Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи щодо учасників протесту проти результатів виборів за «участь у масових заворушеннях».
  • Вибори президента в Білорусі супроводжувались серйозними порушеннями свободи слова і прав журналістів з боку силовиків.