Центр розбудови миру документуватиме порушення прав українців внаслідок агресії РФ

Новини
Презентація Центру розбудови миру, 15.12.2021 Фото: investigator.org.ua

Державне підприємство «Український Національний центр розбудови миру» буде моніторити і документувати докази порушення прав людини і норм міжнародного гуманітарного права внаслідок збройної агресії РФ.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань за підсумками презентації ДП «Український Національний центр розбудови миру» (УНЦРМ) в Києві.

ДП «Український Національний центр розбудови миру» створено Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, повідомив Олександр Смірнов, в. о. директора держпідприємства. За його словами, подібні інституції створювалися у різних країнах, які мали воєнний досвід, але лише після закінчення бойових дій. Україна вперше створює подібну інституцію під час особливої гібридної агресії — тому їй потрібен власний інструментарій.

«Створення і наповнення завданнями цього центру є довга і кропітка робота державного сектору і громадянського суспільства яке представляли більше двохсот експертів і фахівців з розбудови миру і з правозахисної спільноти», — сказав в. о. директора Центру.

Серед завдань Центру розбудови миру Олександр Смірнов назвав створення державної системи моніторингу і документування порушень прав людини і норм міжнародного гуманітарного права, фіксування нанесеної шкоди фізичним, юридичним особам і державі загалом. Центр має працювати над зміцненням згуртованості, стійкості українського суспільства, зауважив Смірнов.

За словами віце-прем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, в бюджеті на 2021 рік закладено кошти, необхідні для створення Центру розбудови миру, а в бюджеті на 2022 рік — кошти на діяльність центру.

«У 2022 році буде період становлення центру, наповнення його змістом, пошуку інструментів, в тому числі позабюджетних. Тут велика допомога наших міжнародних організацій буде не зайвою. Нам дуже потрібне продовження співпраці, і ми на неї щиро сподіваємось», — сказала Ірина Верещук.

Нагадаємо:

  • 07 грудня 2021 року набув чинності наказ Мінреінтеграції про переміщення товарів через адмінмежу з окупованим Кримом — одна особа може переміщувати не більше 100 тис. грн на добу. З окупованої території дозволяється ввозити не більше 75 кг товарів загальною вартістю до 10 тис. грн.
  • Мінреінтеграції ініціювало скасування законодавчої норми, яка дискримінувала політв’язнів, що вже звільнилися з незаконного ув’язнення РФ, у їх праві отримати державну допомогу.
  • Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук розповіла, що Російська Федерація відмовляється від перемовин щодо відкриття КПВВ на Донбасі.