В Мінреінтеграції поки не знають, чи визнавати документи з окупаційних кримських банків

Новини
Презентація Центру розбудови миру, 15.12.2021 Фото: investigator.org.ua

Мінреінтеграції визначається, чи визнавати документи, видані окупаційними кримськими банками на підтвердження походження коштів, які ввозяться з окупованого Криму на підконтрольну територію України. 

Про це повідомила віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, відповідаючи на запитання кореспондента Центру журналістських розслідувань під час презентації ДП «Український Національний центр розбудови миру».

Питання конвалідації документів з кримських окупаційних банків ще не вирішено, повідомила Ірина Верещук у відповідь на запитання про те, чи визнаватиме Україна документи, видані окупаційними кримськими банківськими установами на підтвердження походження коштів, які ввозяться фізичними особами з окупованого Криму на підконтрольну уряду територію України. 

«Треба подивитись, бо є питання конвалідації. На сьогодні процедура ускладнена, бо ми не визнаємо окупаційної влади, але ми пропрацюємо цей механізм і пропишемо його письмово», – сказала Ірина Верещук.

Вона також сказала, що повідомить про вирішення цього питання. 

Наразі наказ Мінреінтеграції вимагає для ввезення з окупованої території суми понад 100 тис. грн підтверджувальний документ про походження коштів або або інші матеріали (відомості), які можуть прямо чи опосередковано підтверджувати походження коштів – без конкретизації, які саме і якого походження мають бути вказані документи чи матеріали. За словами Ірини Верещук, «якщо будуть нотаріально посвідчені документи – звичайно, вони будуть визнаватись». 

Нагадаємо: 

  • 07 грудня 2021 року набув чинності наказ Мінреінтеграції про переміщення товарів через адмінмежу з окупованим Кримом — одна особа може переміщувати не більше 100 тис. грн на добу. З окупованої території дозволяється ввозити не більше 75 кг товарів загальною вартістю до 10 тис. грн.
  • Мінреінтеграції ініціювало скасування законодавчої норми, яка дискримінувала політв’язнів, що вже звільнилися з незаконного ув’язнення РФ, у їх праві отримати державну допомогу.
  • Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук розповіла, що Російська Федерація відмовляється від перемовин щодо відкриття КПВВ на Донбасі.