Запропонований Зеленським законопроєкт про кримінальне переслідування за приховування громадянства РФ не стосується кримчан – юристка РЦПЛ

Новини
паспортов
Фото: Reuters

Запропонований президентом Володимиром Зеленським пакет законопроєктів про врегулювання подвійного громадянства, один з яких передбачає кримінальну відповідальність за недекларування наявності у посадової особи російського громадянства, не стосується кримчан. Цю ситуацію регулює закон про окуповані території, відповідно з яким Україна не визнає нав’язане Росією мешканцям Криму російське громадянство.

Про це Катерина Рашевська, юристка Регіонально центру прав людини (РЦПЛ) заявила у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Ми не визнаємо як громадянство, так і документи, які його посвідчують, – оці видані в Криму російські паспорти. Де-факто для мешканців Криму нічого не зміниться. Для інших осіб які мають громадянство скажімо Канади , США, Румунії тощо, зміниться – вони повинні будуть декларувати. Що стосується мешканців Криму – їм декларувати не потрібно, бо Україна їх російським громадянами не визнає», – сказала Рашевська.

Вона нагадала, що все, що стосується окупованого кримського півострова, регулює ухвалений 15 квітня 2014 року закон «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», частина 4 статті 5 якого постулює, що «нав’язане Російською Федерацією громадянство мешканцям окупованої території Криму не визнається Україною і що головне – не є підставою для втрати українського громадянства».

«Тут може бути ситуація інша, якщо ми говоримо про те, що відповідні паспортні документи Російської Федерації особа отримала на материковій частині РФ і це відбулося до окупації. Тоді таке громадянство вона повинна буде задекларувати для того, щоб уникнути її притягнення до кримінальної відповідальності. Однак такі випадки є більш винятковими і не підпадають під загальне правило щодо необов’язковості декларування», – додала юристка РЦПЛ.

Як повідомлялося, 2 грудня 2021 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради пакет законопроектів про врегулювання випадків подвійного громадянства. Зокрема, один із проєктів закону встановлює відповідальність для українських посадових осіб за приховування факту наявності громадянства іншої держави.

Нагадаємо:

  • У вересні 2015 року заступник керівника Федеральної міграційної служби РФ Анатолій Фоменко повідомив, що після окупації Криму жителям півострова було видано понад 2 мільйони російських паспортів.
  • Прокурор АРК і Севастополя Ігор Поночовний заявив, що паспорти РФ, які російська окупаційна «влада» примусила отримувати кримчан, потрібно сприймати лише як засіб для забезпечення необхідних умов проживання у Криму на період окупації. Ніякого покарання за наявність цього паспорта, виданого в Криму громадянинові України, немає.