Верещук заявила, що Київ відмовляється виділити землю для будівництва житла для переселенців-кримських татар

Новини
Фото: investigator.org.ua

За словами міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, головні робочі питання із херсонською і миколаївською владою вже узгоджені. Київська влада наразі відмовляється виділяти відповідну земельну ділянку на будівництво житла для ВПО з числа кримських татар.

«Ще раз хочу звернутися до київського міського голови: «Турецька сторона за свій кошт готова побудувати житло переселенцям. Будь ласка, дайте під цей проєкт земельну ділянку, і тоді до кінця 2023 року кримські татари зможуть отримати житло в Києві. Адже підписано всі необхідні міжурядові угоди із турецькими партнерами, обрано підрядника і головне – є фінансування, яке надає Турецька Республіка. Чому ми не можемо використати таку можливість?!», – цитує Ірину Верещук пресслужба Мінреінтеграції.

Як повідомлялось, 11 квітня 2021 року Україна та Турецька Республіка підписали міжурядову угоду про будівництво житла для кримських татар та інших внутрішньо переміщених осіб. Згідно з документом, Туреччина збудує 500 квартир: з них 200 у Миколаєві, ще 200 у Херсоні і 100 у Києві. Також планається будівництво мечеті.

У Херсоні уже визначилися з місцем будівництва житла для кримських татар та інших переселенців з окупованого Криму в рамках проєкту, який Україна буде реалізовувати спільно з Туреччиною.

Нагадаємо:

  • Президент Реджеп Ердоган у 2016 і 2020 роках вже заявляв про готовність уряду Туреччини профінансувати і навіть збудувати житло для кримських татар та інших переселенців із окупованого РФ Криму. Але ні за президента Петра Порошенка, ні за президента Володимира Зеленського проект будівництва «квартир Ердогана» в Україні не був реалізований. Хоча в 2020 році таки знайшли потрібні ділянки «яких не було» у Генічеську та Херсоні.  
  • На питання, пов’язані з гальмуванням початку будівництва квартир для переселенців із Криму в інтерв’ю програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар відповів Рустем Умеров, народний депутат від партії «Голос» та фундатор МБФ «Фонд національного добробуту Криму», який уже п’ять років просуває цей проект. 
  • Детально про проблему будівництва житла для внутрішньо перміщених осіб із окупованого Криму читайте також в матеріалі ЦЖР Хто і чому гальмує будівництво «квартир Ердогана».