Конституційний Суд визнав конституційною заборону російських фільмів і серіалів в Україні

Новини
Фото: orbes.ua

Велика палата Конституційного Суду України визнала конституційними положення законів «Про телебачення і радіомовлення» та «Про кінематографію» щодо заборони трансляції в Україні російських фільмів і серіалів.

Відповідне рішення Суд ухвалив 21 грудня у справі, розпочатій за конституційним поданням 47 народних депутатів України, повідомляє пресслужба КСУ.

«Суд визнав такими, що відповідають Конституції України, приписи першого речення абзацу десятого частини другої статті 6 закону України «Про телебачення і радіомовлення», абзацу четвертого частини третьої статті 15, абзацу четвертого частини четвертої статті 15, частини шостої статті 15, частини сьомої статті 15, частини першої статті 15-1, другого речення частини другої статті 15-1 закону України «Про кінематографію», – йдеться в повідомленні.

Як зазначили у КСУ, ці положення передбачають заборону на використання і трансляцію українськими телерадіоорганізаціями аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач), одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.

Крім того, ці положення стосуються заборони трансляції (демонстрування шляхом показу каналами мовлення) фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, зокрема й тих, які не містять популяризації або пропаганди органів держави-агресора та їхніх окремих дій (заборона на цю категорію фільмів поширюється на твори, вироблені та/або вперше оприлюднені після 1 січня 2014 року).

Нагадаємо:

  • 4 червня 2015 року в Україні набув чинності закон про заборону розповсюдження і публічної демонстрації фільмів країни-агресора, що містять популяризацію або пропаганду органів влади і силових структур РФ і радянських органів держбезпеки, а також виправдовують окупацію української території незалежно від країни виробника, виготовлених після 1 серпня 1991 року, а також про заборону трансляції всіх російських фільмів, вироблених з 1 січня 2014 року. Також заборонено демонструвати фільми за участю акторів, внесених до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.
  • 29 березня 2016 року Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до Закону України «Про кінематографію» (щодо фільмів держави-агресора)», яким розширила раніше введену заборону на трансляцію російських фільмів, заборонивши демонстрацію в Україні кінопродукції держави-агресора, вироблену або продемонстровану після 1 січня 2014 року. У квітні 2016 року президент України Петро Порошенко підписав закон.
  • 9 липня 2018 року 47 народних депутатів, переважно з фракції «Опозиційний блок», направили до КСУ конституційне подання щодо відповідності Конституції окремих положень статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та статей 15, 15-1, 26 Закону України «Про кінематографію».