Зеленський підписав закон про відбір суддів КСУ, попри висновки Венеційської комісії

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №7662 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах».

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Закон, серед іншого, передбачає створення Дорадчої групи (ДГЕ), до якої входитиме шестеро експертів. Це буде відбірна комісія, яка перевірятиме кандидатів на посади суддів КСУ. Згідно з документом, членів ДГЕ по одному призначають:

  • президент України;
  • Верховна Рада;
  • з’їзд суддів;
  • Національна академія правових наук України;
  • з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ;
  • збори представників громадських об’єднань, які протягом останніх п’яти років здійснюють діяльність у сфері конституційної реформи та/або верховенства права, та/або захисту прав людини, та/або запобігання і протидії корупції.

Венеційська комісія за результатом аналізу законопроєктом №7662 максимально чітко дала зрозуміти, що у складі ДГЕ має бути сьомий член. І його необхідно призначити за квотою незалежних міжнародних експертів.

Тобто, приймаючи законопроєкт у редакції, яка передбачає лише шість членів Дорадчої групи, Верховна Рада проігнорувала рекомендації ключових міжнародних партнерів України. І це при тому, що реформа відбору суддів Конституційного суду України (КСУ) є найголовнішою серед семи пунктів, пов’язаних з отриманням Україною статусу кандидата і відкриттям переговорів про вступ до ЄС.

Михайло Жернаков, голова правління Фундації DEJURE, назвав це рішення «рейдерським захопленням КСУ».

«Зеленський щойно підписав законопроєкт №7662 про рейдерське захоплення КСУ. Через кілька годин після того як Венеційка чітко сказала, що так не можна. Але ДО того як ЄС, G7 і інші міжнародні партнери встигли на це відреагувати.
Це дуже багато про що говорить», – написав Жернаков.

Нагадаємо:

  • 13 грудня Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому новий закон «Про медіа». Також парламент ухвалив закон щодо конкурсного добору кандидатур на посади суддів Конституційного Суду. Разом із вже ухваленим в цей день законом про нацменшини ці закони необхідні для початку переговорів про вступ України до Євросоюзу.