Рада ухвалила закони «Про медіа» та про конкурсний відбір суддів КС, необхідні для євроінтеграції

Новини
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада 13 грудня ухвалила у другому читанні і в цілому новий закон «Про медіа». Також парламент ухвалив закон щодо конкурсного добору кандидатур на посади суддів Конституційного Суду. Разом із вже ухваленим законом про нацменшини ці закони необхідні для початку переговорів про вступ України до Євросоюзу.

Про це повідомив нардеп з фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram.

Зокрема, законопроєкт №2693-д «Про медіа» підтримали 299 нардепів.

За словами Железняка, документ ухвалили з компромісними позиціями.

«1. Врегулювання статусу каналу «Рада» (канал стає державним, має забезпечувати трансляцію засідань Парламенту, а у час воєнного стану і обмеження прямих трансляцій, канал викладає записи у день проведення пленарного засідання). 2. Вилучені норми щодо виборчого законодавства», – написав Железняк.

Закон визначає правові засади діяльності в Україні суб’єктів у сфері медіа, а також засади державного управління, регулювання та нагляду (контролю) у цій галузі. Він, зокрема, впроваджує у законодавче поле поняття онлайн-медіа та передбачає для них добровільну реєстрацію, яка гарантуватиме йому законодавчий захист.

Згідно із документом, якщо зареєстрований суб’єкт у сфері онлайн-медіа припускає грубе порушення, то регулятор застосовує до нього штраф. У разі здійснення онлайн медіа протягом одного місяця другого чи третього грубого порушення після застосування штрафу, рішення про яке не було скасовано у встановленому законом порядку, накладається штраф у подвійному розмірі. Закон передбачає і заборону розповсюдження зареєстрованого онлайн-медіа за рішенням суду – цей захід застосовується у разі вчинення протягом одного місяця четвертого грубого порушення, якщо за попередні такі порушення було застосовано штрафи, рішення про які не були скасовані в установленому законом порядку.

Закон також передбачає тимчасову заборону розповсюдження незареєстрованих онлайн-медіа, яка становить чотирнадцять календарних днів. Тимчасова заборона застосовується у разі вчинення значного порушення, якщо протягом одного місяця до суб’єкта було застосовано п’ять штрафів за такі порушення та рішення про них не було скасовано у встановленому законом порядку.

Крім того, повідомив Железняк, Рада ухвалила в цілому законопроєкт №7662 щодо відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах, який у вересні був прийнятий у першому читанні та переданий до Венеційської комісії.

“Щодо наших зобов’язань по кандидатству України у ЄС: три з трьох. 1️.Закон про нацменшини, 2️.Конкурсний відбір суддів КС та 3.️Закон про медіа – прийнято в цілому. Все, що залежало від Парламенту на цьому етапі зроблено”, – зазначив Железняк.

Як повідомлялось, 13 грудня Верховна Рада України ухвалила новий, євроінтеграційний закон про національні меншини (спільноти), скасувавши старий.

Нагадаємо: