Прокуратура Москви скасувала виклик українського журналіста Романа Цимбалюка – Полозов

Роман Цимбалюк та Микола Полозов Фото: Facebook Николай Полозов

Прокуратура Москви скасувала виклик українського журналіста, кореспондента агентства УНІАН Романа Цимбалюка для надання пояснень у зв’язку з відео, які він опублікував у YouTube і які російські силовики розцінюють як «розпалювання ненависті чи ворожнечі».

Про це повідомив адвокат журналіста Микола Полозов на своїй сторінці у Facebook.

«На сьогоднішній день помічником прокурора ЦАО м. Москви було призначено виклик Романа для надання пояснень. Як випливає з виклику, опублікованого деякими ЗМІ, Роману потрібно було з’явитися до 10:00 до кабінету №43 Прокуратури ЦАО м. Москви. Але, як кажуть, «той незручний момент». Виявилося, що помічник прокурора не з’явилась на призначений нею захід», – написав Полозов.

Він зазначив, що кабінет помічника прокурора виявився закритим і жодного з трьох помічників прокурора не опинилося на місці.

«Пояснення ситуації, що склалася, несподівано прийшло з сусіднього кабінету. Молодий чоловік, мабуть теж помічник прокурора, поцікавився, чи випадково не на виклик Романа Цимбалюка я з’явився, а коли отримав ствердну відповідь радісно оголосив, що насправді виклик був відкликаний і попросив залишити свої контакти. Добре це чи не дуже поки що говорити передчасно. Очевидно, що поки що «повна неясність», як у тому анекдоті. У будь-якому разі, м’яч зараз на стороні державних органів РФ, подивимося, які дії вони будуть робити», – додав адвокат.

Він також не виключив, що прокуратура вирішила «не навантажувати себе зайвою роботою перед новорічним корпоративом і активність триватиме вже наступного року».

Як повідомлялося, кореспондента агентства УНІАН у РФ Романа Цимбалюка викликали до московської прокуратури для надання пояснень з приводу відео, які журналіст публікував у YouTube. Адвокат Микола Полозов Против повідомив, що стосовно журналіста будуть порушені адміністративні справи за 20.3.1 КоАП РФ (Розпалювання ненависті або ворожнечі, як приниження людської гідності).

Нагадаємо:

  • 21 березня 2017 року в Москві власного кореспондента інформаційного агентства УНІАН у Росії було затримано поліцією після запису інтерв’ю з аспірантом історичного факультету МДУ Захаром Сарапуловим, який 18 березня, в день анексії Криму, вивісив у вікні гуртожитку, де проживає, прапор України. Водночас було затримано оператора каналу «1+1» Микиту Бородіна. За три години журналістів відпустили.