НАЗК: Суддя КСУ приховав ділянку у Криму, ще один – квартиру в Києві

Новини
Фото: Reuters

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило ознаки кримінального правопорушення у деклараціях двох суддів Конституційного Суду України (КСУ): один приховав земельну ділянку в окупованому Криму, інший – квартиру в Києві.

Про це повідомляє НАЗК за результатами повної перевірки декларацій суддів КСУ.

«Віктор Кривенко. Недостовірні відомості – 4 млн гривень. Суддя не задекларував земельну ділянку в Автономній Республіці Крим, яка йому належить. Олександр Касмінін. Недостовірні відомості – 2,4 млн гривень. Суддя не вказав відомості про вартість квартири загальною площею 150,5 м2 у м. Києві», – йдеться у повідомленні.

Інформацію про виявлені ознаки кримінальних правопорушень НАЗК передало до Національного антикорупційного бюро України.

Крім того, НАЗК з’ясувало, що суддя КСУ Володимир Мойсик у декларації за 2019 рік не вказав дохід у 239 тисяч гривень, отриманий у вигляді звільнення від сплати боргу за кредитним договором.

У деклараціях п’яти суддів КСУ – Олександра Тупицького, Ігоря Сліденка, Сергія Саса, Віктора Городовенка, Віктора Колісника були виявлені незначні порушення, які не тягнуть за собою адміністративну чи кримінальну відповідальність.

Також у НАЗК зазначили, що Олександр Тупицький у декларації за 2020 рік вже вказав земельну ділянку площею 126 м2 поблизу Ялти у Криму, про яку він раніше не повідомляв.

«Проте суддя зазначив, що земельна ділянка з 2018 року перебуває у його власності. У межах перевірки встановлено, що Олександр Тупицький не набув право власності на земельну ділянку відповідно до законодавства України. За наявною в НАЗК інформацією, суддя фактично отримав цю ділянку в користування», – наголосили у НАЗК.

Нагадаємо:

  • Журналісти програми «Схеми» з’ясували, що голова КСУ Олександр Тупицький у 2018 році став власником земельної ділянки у селищі Кореїз АР Крим, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством, але не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно та доходи. При цьому, під головуванням Тупицького судді КСУ 27 жовтня 2020 року проголосували за визнання неконституційною статті про кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації і скасували її.
  • 30 жовтня 2020 року ДБР розпочало досудове розслідування за фактами самовільного зайняття земельної ділянки, вчиненого групою осіб, і державної зради голови КСУ Тупицького.
  • 29 грудня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці. У КСУ заявили, що указ порушує Конституцію і закон про Конституційний суд, а тому є юридично нікчемним і має бути скасований.
  • У лютому 2021 року голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков склав два протоколи щодо Олександра Тупицького через незадекларовану земельну ділянку в окупованому Криму.
  • 27 березня 2021 року президент Володимир Зеленський скасував укази колишнього президента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду України.