У Криму студія Qaradeniz production представила серію міні-фільмів про весільні традиції кримських татар (відео)

Новини
Фото: Facebook Crimean Tatars

В окупованому Криму 25 грудня студія Qaradeniz production представила серію документальних міні-фільмів про весільні традиції кримських татар.

Про це повідомляє створений продакшн-студією сайт Crimean Tatars, який розповідає про життя кримських татар.

«Кримськотатарський народ має багаті весільні традиції та обряди. Деякі з них були забуті або втрачені, саме тому студія Qaradeniz production вирішила зняти серію міні-фільмів, яка відображатиме всі етапи весільної обрядовості кримських татар», – пише видання.

«Весільні обряди кримських татар – це справжній скарб, переданий нам предками. У них, окрім унікальних ритуалів, відбито всі спектри життя суспільства: від відносин усередині сім’ї до традиційного оздоблення житла. У кожному регіоні Криму були свої особливості цього обряду. Студія Qaradeniz production, розпочавши зйомку фільму (автор сценарію – Ліля Буджурова, режисер – Длявер Дваджієв), який ми представляємо вашій увазі, обрала шлях – створити якийсь збірний образ кримськотатарського весілля, зупинившись, з одного боку, на загальних традиціях, з іншого – на унікальних обрядах, які демонструють ментальність корінного народу Криму. Подивіться цей фільм, пориньте в атмосферу, в якій жили наші предки», – йдеться у повідомленні.

Про презентацію роботи Qaradeniz production повідомив і кримський блогер Заїр Баккал.

«У скарбничці кримськотатарського кінематографу нова чудова робота, яка розповідає про весільні обряди корінного народу Криму. Кожна деталь, одяг, реквізит, інтер’єр, діалоги акторів – все продумано до дрібниць. Зроблено велику роботу, яка стане свого роду енциклопедією для майбутніх поколінь. Сагъ олунъыз (дякую – ред.) всій команді Crimean Tatars та тим, хто брав участь у зйомках цього документального фільму», – написав журналіст на своїй сторінці у Facebook.

Дивіться фільм «Весільні обряди кримських татар» тут:

Як повідомлялось, 3 липня 2021 року в Криму студія Qaradeniz production представила документальний фільм про великого кримськотатарського та загальнотюркського просвітителя Ісмаїла Гаспринського, знятий до 170-річчя від дня його народження, який відзначили в 2021 році. Стрічка називається «Перекладач» (кримськотатарською «Terciman», Терджиман), так само, як і називалася перша кримськотатарська газета, засновником і редактором якої був Гаспринський.

Нагадаємо:

  • У вересні 2017 року кримська продакшн-студія Qaradeniz Production почала в Криму масштабні зйомки художнього фільму-казки «Хыдыр-деде», який став екранізацією відомої кримськотатарської легенди.
  • 17 червня 2018 року в Сімферополі з величезним успіхом пройшла презентація і прем’єрний показ першого в історії кримських татар фільму-казки «Хыдыр-деде» кримськотатарською мовою. Сюжет стрічки відображає життя, побут, культуру і традиції кримських татар в 18 столітті. У фільмі задіяні не тільки професійні актори, в масових сценах взяли участь понад 500 осіб, в тому числі творчі колективи.
  • 9 лютого 2020 року у Криму стартував показ першого кримськотатарського ситкому (комедійного серіалу) «Шаматалы къоранта» (кримськотатарськ. «Гучна сімейка»), самостійно знятого студією Qaradeniz production. Зйомки серіалу студія Qaradeniz production почала в кінці вересня 2019 року.
  • 24 вересня 2020 року в Криму стартували зйомки другого сезону першого кримськотатарського комедійного серіалу «Шаматалы къоранта».
  • 1 березня 2021 року студія Qaradeniz production відкрила кримськотатарський YouTube-канал для дітей «Diñgilday».