У Празі суд заочно засудив до 21 року позбавлення волі ексвійськового чеської армії, який воював проти України на Донбасі

Новини
Мартін Сукуп Фото: Facebook Yevhen Perebyinis

Міський суд Праги 4 січня заочно засудив до 21 року позбавлення волі колишнього чеського військового Мартіна Сукупа, який з 2014 року воював проти України на Донбасі у складі терористичного угрупування «ДНР» та командував танковою ротою. Сукуп продовжує преховуватися на окупованих територіях.

Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс на своїй сторінці у Facebook.

«Ще один чеський бойовик засуджений за участь у військових діях проти України. Сьогодні міський суд у Празі засудив до 21 року позбавлення волі колишнього чеського військового Мартіна Сукупа, який з 2014 року воює у складі російсько-терористичних військ на сході України. Кваліфікація вже традиційна для подібних справ у Чехії – скоєння терористичного акту в складі організованого терористичного угрупування «ДНР» з метою підриву територіальної цілісності і суверенітету України», – написав Перебийніс.

Він зазначив, що вирок поки що заочний, оскільки Сукуп все ще переховується на окупованих Росією територіях Донбасу.

«Обидві сторони ще можуть подати апеляцію до Верховного суду, але сподіваюся, що з огляду на неспростовні докази, а також те, що суддя, у порівнянні з тим, чого вимагав прокурор, навіть збільшив вирок на рік, перегляду у бік зменшення не відбудеться. За наявною інформацією, М.Сукуп командував танковою ротою російсько-терористичних військ, в тому числі під час боїв у Іловайську та Дебальцевому. Судячи з усього, на його руках кров багатьох українських захисників. Дуже сподіваюся, що правосуддя – в його будь-якому вигляді – так чи інакше цього любителя «руского міра» наздожене», – додав посол.

Як пише чеське видання Novinky.cz, голова судової колегії Сільвія Слепічкова зазначила, що присутність Сукупа на Донбасі підтверджують численні покази свідків, його активність і фото у соцмережах та публікації в українських ЗМІ. За її словами, як обтяжуючу обставину суд врахував те, що Сукуп зловжив своїми командирськими навичками, які набув у чеській армії, та той факт, що він брав участь в бойових діях на Донбасі більш активніше, ніж інші обвинувачені за аналогічними справами.

Адвокат Сукупа Клара Тврда одразу після оголошення вироку заявила про подання апеляції на нього. Вона вважає, що пости у соцмережах та публікації у ЗМІ не є достатніми доказами активної участі Сукупа у бойових діях, хоча й доведене його перебування у цей час на території Донбасу, контрольованій бойовиками.

За інформацією видання, Сукуп був звільнений з чеської армії у 1997 році. Він зізнався одному свідку, що його нібито оголосили ворогом держави, бо він не погодився із вступом Чехії до НАТО. Проте, за словами прокурора, Сукупа було звільнено з армії у зв’язку з його побічною комерційною діяльністю.

Як повідомлялось, 7 вересня 2021 року міський суд Праги заочно засудив до 20 років позбавлення волі громадянина Чехії Їржі Урбанека, який воював на Донбасі на боці проросійських бойовиків. Засуджений, який мав позивний «Бегемот», поїхав до України у 2015 році та, як встановили правоохоронці, щонайменше до січня 2018 року воював на боці бойовиків. Урбанек допомагав копати окопи, брав участь у патрулюванні та бойових діях проти ЗСУ, зокрема під Мар’їнкою, Красногорівкою і Спартаком.

Нагадаємо:

  • 22 вересня 2020 року міський суд Праги засудив до 4,5 років ув’язнення громадянина Білорусі Олексія Фадєєва за участь в організованому злочинному угрупованні на Донбасі. Він брав участь у бойових діях проти України у лавах так званої «Республіканської гвардії ДНР», однак стверджував, що стріляв тільки на навчаннях.
  • 5 грудня 2020 року празький Верховний суд змінив умовний термін на три роки в’язниці для громадянина Чехії Павела Кафки, який брав участь у збройному конфлікті на Донбасі та у лавах незаконних збройних формувань воював проти Збройних Сил України.
  • 21 квітня 2021 року у Чехії Національний центр протидії організованій злочинності (NCOZ) провів широкомасштабну операцію, в ході якої були затримані не менше п’яти чехів, які були членами воєнізованих формувань і, як підозрюють, воювали на Донбасі на стороні проросійських бойовиків. Вони працювали під контролем співробітників ГРУ, які працювали в російському посольстві в Празі. 23 квітня Окружний суд Праги ухвалив взяти під арешт трьох з п’яти підозрюваних.