У Казахстані залишаються громадяни України. Найбільше — в Алмати

Новини
Армія Казахстану в Алмати Фото: reuters

Найкращим варіантом для застряглих в Казахстані українців у МЗС вважають залишатися в місцях тимчасового проживання. Однак найближчим часом планується відновлення регулярних авіарейсів за маршрутом Нур-Султан — Київ.

Про це повідомили в МЗС у коментарі «Європейській правді».

Речник МЗС Олег Ніколенко розповів, що зараз найбільша кількість українців залишаються в Алмати — 116 осіб. Міжнародний аеропорт Алмати призупинив обслуговування цивільних літаків, оскільки використовується для військово-транспортної авіації держав-членів ОДКБ.

«Усі застряглі громадяни забезпечені тимчасовим житлом та продуктами харчування. Загроз їхньому життю чи безпеці немає. Посольство підтримує із усіма пасажирами постійний зв‘язок та інформуватиме їх про подальші кроки», — розповів Ніколенко.

За попередньою інформацією, найближчим часом відбудеться відновлення регулярних авіарейсів за маршрутом Нур-Султан — Київ.

За словами Ніколенка, МЗС України взаємодіє із урядами іноземних держав, громадяни яких також не можуть залишити територію Казахстану.

«Враховуючи триваючу силову операцію та складну безпекову ситуацію, зокрема в Алмати та Алматинській області, нині найбезпечнішим варіантом для українців є залишатися в місцях їхнього тимчасового проживання», — наголосив речник.

За інформацією МЗС України, загиблих, постраждалих або затриманих українців під час масових заходів в Казахстані немає.

Нагадаємо:

  • З 2 січня 2022 року в Казахстан відбуваються масові протести проти підвищення цін на скраплений газ, що переросли у вимоги відставки уряду і президента. Силовики застосували світлошумові гранати і сльозогінний газ, протестувальники трощили поліцейські авто. У відповідь влада оголосила надзвичайний стан, ввела в Алмати військових і бронетехніку. Затримано кілька сотен протестувальників. Президент Казахстану розпустив уряд, поклавши на нього провину за зростання цін.
  • Організація Договору колективної безпеки (ОДКБ, до якої входять РФ, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Узбекістан і Таджикістан) вирішила на прохання президента Касим-Жомарта Токаєва ввести «Колективні миротворчі сили» до Казахстану, де другу добу триває повстання, у яке переросли вуличні протести проти підвищення ціни на скраплений газ.
  • 7 січня 2022 року РФ, Білорусь, Вірменія і Таджикістан ввели свої війська на територію Казахстану на запрошення президента Касим-Жомарта Токаєва. В місті Алмати відбуваються вуличні бої між армією Казахстану і озброєними учасниками протестів.