Токаєв оголосив про виведення військ ОДКБ з Казахстану з 13 січня

Новини
Касим-Жомарт Токаєв, Фото: Getty images

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв оголосив про завершення основної місії ОДКБ та виведення «миротворчих» збройних сил з країни з 13 січня.

Про це повідомляє «Новая газета».

«Основну місію миротворчих сил ОДКБ успішно завершено. За два дні розпочнеться поетапне виведення об’єднаного миротворчого контингенту ОДКБ. Процес виведення контингенту займе трохи більше 10 днів», — сказав Токаєв.

Нагадаємо:

  • З 2 січня 2022 року в Казахстан відбуваються масові протести проти підвищення цін на скраплений газ, що переросли у вимоги відставки уряду і президента. Силовики застосували світлошумові гранати і сльозогінний газ, протестувальники трощили поліцейські авто. У відповідь влада оголосила надзвичайний стан, ввела в Алмати військових і бронетехніку. Затримано кілька сотен протестувальників. Президент Казахстану розпустив уряд, поклавши на нього провину за зростання цін.
  • Організація Договору колективної безпеки (ОДКБ, до якої входять РФ, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Узбекістан і Таджикістан) вирішила на прохання президента Касим-Жомарта Токаєва ввести «Колективні миротворчі сили» до Казахстану, де другу добу триває повстання, у яке переросли вуличні протести проти підвищення ціни на скраплений газ.
  • 7 січня 2022 року РФ, Білорусь, Вірменія і Таджикістан ввели свої війська на територію Казахстану на запрошення президента Касим-Жомарта Токаєва. В місті Алмати відбуваються вуличні бої між армією Казахстану і озброєними учасниками протестів.