Будь-який перетин військовими РФ кордону з Україною США розцінять як військове вторгнення – Білий дім

Новини
Речниця Білого дому Джен Псакі Фото: AP

Будь-який перетин російськими військами українського кордону буде розцінений Сполученими Штатами як вторгнення в Україну і спричинить жорстку відповідь США та їхніх союзників.

Про це заявила прес-секретар Білого дому Джен Псакі, посилаючись на слова президента США Джо Байдена.

«Президент Байден ясно сказав президенту Росії: якщо якісь російські військові сили перейдуть через український кордон, це буде розцінено як вторгнення, яке зіткнеться зі швидкою та жорсткою відповіддю Сполучених Штатів та наших союзників», – йдеться у заяві.

Вона зазначила, що президент знає за своїм багаторічним досвідом, що росіяни мають великий досвід агресії, який, крім військових дій, «включає кібератаки і тактику використання нерегулярних збройних формувань».

За словами Псакі, Байден підтвердив, що «на ці акти російської агресії буде дано рішучу, взаємну та згуртовану відповідь».

Як повідомляє Голос Америки, раніше виступаючи на прес-конференції в Білому домі, президент США Джо Байден попередив, що якщо Росія вчинить напад на Україну, то великомасштабне вторгнення призведе до того, що Росія зіткнеться «з небаченими санкціями».

Він попередив президента РФ Володимира Путіна, що Росія зіткнеться «з дуже серйозними наслідками» і буде «притягнена до відповідальності», якщо нападе на Україну. Він також припустив, що вторгнення стане «катастрофою» для Росії. За словами Байдена, союзники та партнери США готові зробити так, щоби російська економіка «заплатила серйозну ціну». Однак він припустив, що «невелике вторгнення» викличе меншу реакцію.

Президент Байден повідомив, що США направили Україну сучасну військову техніку на суму 600 млн. доларів, внаслідок чого Росія зіткнеться з важкими втратами у разі вторгнення. «У Путіна є простий вибір – деескалація та дипломатія або вторгнення та наслідки», – сказав Байден.

Байден нагадав, що Росія – один із основних постачальників енергії до Європи, і доходи від європейського експорту газу становлять 45% російської економіки. Він припустив, що у разі вторгнення Росія втратить ці доходи. Проблеми очікують і на російську валюту.

Байден розповів, що, незважаючи на досить відверті дискусії з президентом Росії, він не цілком розуміє Путіна, а Путін не цілком розуміє його. За словами Байдена, в особистій бесіді він нагадав Путіну, що Росія вже окупувала території інших країн із сумнівними для себе вигодами і що окупація України коштуватиме Москві дуже дорого.

Росія «має переважну військову перевагу у відносинах з Україною. Але вона заплатить серйозну ціну негайно, у короткостроковій перспективі, у середньостроковій перспективі та довгостроковій перспективі», заявив президент.

Байден висловив сподівання, що Путін не зацікавлений у повномасштабній війні і що він просто перевіряє США і НАТО на міцність.

Нагадаємо:

  • 15 січня 2022 року Вікторія Нуланд, заступник Державного секретаря США в інтерв’ю Financial Times зазначила, що США відхилили прохання Росії вивести війська з певних країн або заборонити розширення НАТО на Схід. За її словами, Сполучені Штати готові до діалогу з Росією, але діятимуть у відповідь на агресію проти України. Нуланд заявила, що Сполучені Штати мають 18 сценаріїв у разі російського вторгнення в Україну.
  • 19 січня 2022 року на тлі агресії та потенційного нового вторгнення Росії в Україну до Києва прилетів державний секретар США Ентоні Блінкен, який зустрівся з президентом Володимиром Зеленським та головою МЗС Дмитром Кулебою. Обговорювали сферу безпеки та оборони.