Кабмін пояснив порядок застосування добровольцями тероборони мисливської зброї

Новини
Збори тероборони у Херсонській області, квітень 2021 року Фото: investigator.org.ua

Кабмін України оприлюднив порядок застосування членами добровольчих формувань територіальних громад особистої мисливської зброї та набоїв до неї під час виконання завдань тероборони. Також уряд затвердив положення про добровольчі формування територіальних громад, в якому визначено порядок їх утворення та комплектування.

Відповідні рішення, які Кабінет міністрів схвалив 29 грудня 2021 року, опубліковані на урядовому порталі, передає Центр журналістських розслідувань.

Зокрема, постановою №1448, яка набрала чинності 1 січня 2022 року, уряд відповідно до частини третьої статті 22 Закону України «Про основи національного спротиву» затвердив Порядок застосування членами добровольчих формувань територіальних громад особистої мисливської зброї та набоїв до неї під час виконання завдань територіальної оборони.

У Порядку йдеться, що особисту мисливську зброю та набої до неї можуть застосовувати під час виконання завдань територіальної оборони всі члени добровольчих формувань. При цьому виготовлення, придбання, зберігання та облік особистої мисливської зброї та набоїв до неї здійснюються відповідно до вимог законодавства.

Під час перенесення або перевезення особиста мисливська зброя членів добровольчих формувань може бути у зарядженому стані та поза спеціальним чохлом, кейсом, футляром тощо, але виключно під час виконання ними завдань територіальної оборони. При цьому при собі треба мати дозвіл на зброю і посвідчення добровольця тероборони.

Члени добровольчих формувань (які не є військовослужбоцями) під час виконання завдань територіальної оборони, мають право застосовувати особисту мисливську зброю для:

– захисту цивільних осіб та/або цивільних об’єктів від нападу, відбиття нападу або запобігання загрозі нападу на об’єкти, що охороняються,
– звільнення захоплених військових та/або цивільних об’єктів або запобігання (перешкоджання) такому захопленню,
– знищення зброї, бойової техніки, транспортних або технічних засобів, які перебувають у користуванні осіб, причетних до збройної агресії,
– запобігання та/або припинення діяльності, затримання, роззброєння або знешкодження осіб, причетних до збройної агресії,
– припинення дій осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення,
– припинення дій осіб, які перешкоджають виконанню законних вимог осіб, залучених до виконання завдань територіальної оборони,
– припинення дій осіб, які становлять або можуть становити небезпеку для осіб, залучених до виконання завдань територіальної оборони, або інших осіб.

Летальне застосування членами добровольчих формувань особистої мисливської зброї та набоїв до неї під час виконання завдань територіальної оборони дозволяється для індивідуальної самооборони, самооборони, а також з метою виконання завдань щодо відсічі збройній агресії проти України та під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії.

Збори тероборони у Херсонські області, квітень 2021 року Фото: investigator.org.ua

Ще однією постановою №1449 від 29 грудня 2021 року уряд затвердив положення про добровольчі формування територіальних громад, яке визначає порядок їх утворення та комплектування.

«Добровольче формування утворюється зборами ініціативної групи жителів територіальної громади у присутності командира військової частини Сил територіальної оборони Збройних сил та уповноважених представників органу для місцевого самоврядування відповідної територіальної громади», – йдеться у положенні.

У документі зазначається, що членом добровольчого формування громади може бути громадянин України віком від 18 років, який проживає на території громади, де діє добровольче формування. Зазначений громадянин має пройти медичний, професійний та психологічний добір (перевірку), а також укласти контракт добровольця територіальної оборони.

Як повідомлялося, в Україні у рамках розгортання системи територіальної оборони (ТрО) буде створено понад 150 батальйонів, за кожним бійцем якого буде закріплено зброю. Вже визначено 86% місць дислокації підрозділів ТрО по всій країні.

Детальніше про президентський законопроект «Про основи національної опору», який покликаний врегулювати назріле і перезріло питання територіальної оборони України, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Від тероборони до національного опору».

Нагадаємо:

  • 29 червня 2021 року Верховна Рада на позачерговому засіданні прийняла за основу президентські законопроєкти про основи національного спротиву (№5557) та збільшення чисельності Збройних сил України (№5558).
  • 16 липня 2021 року Верховна Рада прийняла закон про правові та організаційні засади національного опору. Документ визначає поняття національного опору, опору, територіальної оборони та їх завдання. Також Рада прийняла закон, який збільшує чисельність ЗСУ на 11 тисяч військовослужбовців у зв’язку з прийняттям закону «Про основи національної опору», доводячи загальну кількість ЗСУ до 261 тис. осіб.
  • З 1 січня 2022 року в Україні набув чинності закон «Про основи національного спротиву». Сили територіальної оборони діятимуть за територіально-зональним принципом, поза районами, де відбуваються бойові дії. При цьому, за рішенням президента, їх можна залучати до виконання завдань за межами ТО.