Переселенці та жителі ОРДЛО мають забрати нові картки Ощадбанку до 1 квітня, прострочені будуть заблоковані

Новини
Фото: oschadbank.ua

Ощадбанк нагадує, що переселенцям та мешканцям ОРДЛО необхідно вже зараз спланувати свій візит до відділення банку, де лежить їхня пенсійна справа, щоб встигнути отримати нову платіжну картку до 1 квітня. Вони вже випущені і прийти за ними можна у зручний час, зареєструвавшись в електронній черзі на сайті Ощадбанку. Після 1 квітня отримати свої соціальні виплати за картками, термін дії яких минув, буде неможливо.

Про це повідомляє телеканал «Дом» із посиланням на інформацію представників Ощадбанку.

Як зазначається, всі нові карти вже випущені та чекають на своїх власників.

Якщо пенсіонер із якихось причин не може сам прийти за карткою, він може оформити довіреність на дітей чи онуків у встановленій формі. Приймаються довіреності, оформлені, зокрема й у Росії.

«Ощадбанк як державний банк, установи Ощадбанку, звичайно, приймають до виконання довіреності та інших держав, які відповідають чинному законодавству України, Цивільному кодексу, і які складені відповідно до внутрішніх нормативних документів нашої країни», – повідомила керівник філії Донецького обласного управління Ощадбанку Світлана Івенко.

Після 1 квітня картки, термін дії яких минув, заблокуються. Нові карти чекатимуть на своїх власників, навіть якщо вони прийдуть за ними після 31 березня. Дізнатися своє відділення Ощадбанку можна із СМС-розсилки на мобільний телефон, або ж зателефонувавши на «гарячу» лінію банку за номером 0 800 210 800.

Як повідомлялося, 15 грудня 2021 року Ощадбанк дозволив використання до 1 квітня 2022 року платіжних карток ВПО, які обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок» та термін дії яких спливає під час карантину. Починаючи з 1 квітня 2022 року Ощадбанк заблокує дію прострочених карток переселенців.

Мешканці ОРДЛО, які за станом здоров’я або через обмеження роботи КПВВ на лінії розмежування не мають змоги особисто приїхати у відділення Ощадбанку щоб отримати нову банківську картку замість простроченої, можуть доручити її отримати та зняти з рахунку пенсію іншій особі, оформивши на неї відповідну довіреність, завірену нотаріусом. При цьому банк також приймає довіреності, які завірені нотаріусами іншої країни, зокрема і Росії, бо це перебачено законодавством України.

Нагадаємо:

  • Правозахисники пояснили, чи визнається в Україні довіреність, оформлена в Росії, та які дії можна вчиняти за нею у банківських установах. Зокрема, чи може за таким документом інша особа отримати в Ощадбанку нову картку пенсіонера-ВПО, який мешкає в ОРДЛО, якщо він сам не має змоги приїхати на підконтрольну територію України.
  • В Ощадбанку пояснили, що скасування автоматичного продовження дії карток для переселенців та мешканців ОРДЛО не означає, що люди втратять свої гроші. Кошти залишаються на рахунку у клієнта і чекатимуть на нього. Якщо клієнт звернеться після 1 січня 2022 року, він отримає нову картку замість простроченої та отримає всі кошти, які є на його рахунку.
  • Правозахисник пояснив, що для пенсіонерів-внутрішньо переміщених осіб з ОРДЛО, яким потрібно замінити прострочені картки Ощадбанку, головна проблема зараз полягає не в ідентифікації, оскільки на період карантину вона не застосовується, а в тому, що нову картку потрібно отримати особисто, для чого треба прибути на підконтрольну територію України, тоді як окупанти фактично заблокували роботу КПВВ на лінії розмежування.