Країни Балтії отримали від США дозвіл на передачу Україні американських комплексів Javelin та Stinger

Новини
Американський ПЗРК FIM-92 Stinger Фото: uk.wikipedia.org

Країни Балтії отримали від США дозвіл на передачу Києву зброї американського виробництва, яка знаходиться в їхньому розпорядженні. Зокрема, Естонія направить Україні протитанкові ракетні комплекси Javelin, а Латвія та Литва – зенітно-ракетні комплекси Stinger.

Про це йдеться у спільній заяві на підтримку України, з якою виступили міністр оборони Естонії Калле Лаанет, міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс та міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

«Естонія, Латвія і Литва єдині в нашій прихильності до суверенітету і територіальної цілісності України перед російською агресією, що триває. Країни Балтії продовжуватимуть підтримувати Україну не лише дипломатичними та політичними способами, а й зміцнювати здатність України захищати себе. У світлі посилення військового тиску Росії на Україну та навколо неї країни Балтії вирішили задовольнити потреби України та надати додаткову допомогу, пов’язану з обороною. Ця допомога ще більше підвищить здатність України захищати свою територію та населення у разі можливої російської агресії», – йдеться у документі, опублікованому на сайті Міноборони Естонії.

Як зазначається, Естонія надасть протитанкові комплекси Javelin, а Латвія та Литва – зенітно-ракетні комплекси Stinger та супутнє обладнання для зміцнення оборонного військового потенціалу України. «Ця допомога, пов’язана з обороною, була за схваленням урядом Сполучених Штатів передачі третім сторонам обладнання американського виробництва в Україну», – йдеться у заяві.

Міністр оборони Естонії Калле Лаанет, коментуючи заяву, зазначив, що країни Балтії продовжують тісно співпрацювати, аби оперативно доставити зброю до України.

«Сьогодні Україна перебуває на передньому краї відділення Європи від воєнного конфлікту з Росією. Подивимося правді у вічі – війна в Україні триває, і важливо всіляко підтримувати Україну, щоб вона могла протистояти агресору… Сьогодні у нас є всі необхідні погодження від США для відправки зброї. Цим ми показуємо, що підтримуємо Україну не лише на словах, а й насправді. Союзники єдині, але завжди потрібні ті, хто виявляє ініціативу, Естонія безперечно є однією з таких країн», – сказав Лаанет.

Головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, який є експертом з військових питань, звернув увагу, що Україна вперше отримає систему ППО від країн НАТО, маючи на увазі відомий американський ПЗРК Stinger. «Велика подяка нашим щирим друзям у Балтії, величезна подяка нашому союзнику США. Зроблено ще один великий крок у підвищенні обороноздатності України», – написав Бутусов на своїй сторінці у Facebook.

Він також зазначив, що постачання країнами Балтії ПЗРК Stinger та ПТРК Javelin, як і передача Великобританією ПТРК NLAW, здійснюються на безоплатній основі в рамках програм військової допомоги Україні.

«Повітряний міст НАТО збільшує оберти. І це ще до початку активної фази повномасштабних бойових дій – а у разі активізації постачання підуть у ще більшому обсязі. Це означає, що в Україні не закінчаться боєприпаси, арсенали НАТО для наших послуг. Отже, нам треба перестати боятися Путіна, і треба починати нарешті проводити якісні реформи, щоб ефективно застосовувати зброю, якою нас постачатимуть наші підприємства та наші союзники в НАТО», – зазначив Бутусов.

Американський переносний зенітний ракетний комплекс (ПЗРК) FIM-92 Stinger (англ. – жало) призначений для ураження повітряних цілей, що низько летять (літаків, вертольотів, БПЛА), також може застосовуватися для обстрілу неброньованих наземних або надводних цілей. Прийнятий на озброєння армії США у 1981 році. Поставляється на експорт.

Нагадаємо: