«Терпи, красуне», гарантії безпеки та НАТО: про що говорили Путін з Макроном

Новини

У Москві відбулася шестигодинна зустріч президентів Росії та Франції Володимира Путіна та Емманюеля Макрона. Французький лідер у Москві мав намір обговорити з російським колегою насамперед кризу навколо України.

На прес-конференції, яка відбулася після переговорів, Емманюель Макрон сказав, що з Путіним вони обговорили точки дотику та способи деескалації, які він, Макрон, далі обговорить з Києвом, Вашингтоном та союзниками з ЄС та НАТО. Що це за точки президент Франції не пояснював, але припустив, що доля цих пропозицій, ймовірно, вирішиться найближчим часом. Сьогодні, 8 лютого, Макрон прибуде в Київ, щоб зустрітися з Володимиром Зеленським.

«Наступні кілька днів будуть вирішальними, а інтенсивні дискусій, які ми ведемо, будуть сприяти цьому», — заявив президент Франції після переговорів з Путіним.

Путін, у свою чергу, заявив, що твердження про те, що Росія веде себе агресивно, суперечить здоровому глузду. А також, що Росія проти розширення НАТО на схід.

«Ми категорично проти розширення НАТО за рахунок нових членів на сході, тому що це є для нас загальною загрозою — подальше поширення НАТО до наших кордонів», — сказав Путін на прес-конференції.

Також Путін заявив, що в разі вступу України в НАТО і повернення Криму військовим шляхом, «європейські країни автоматично будуть втягнуті у військовий конфлікт із Росією».

Крім того, президент Росії у глузливій формі звернувся до української влади стосовно виконання Мінських угод щодо врегулювання російсько-української війни:

«Ну, подобається — не подобається… Терпи, моя красуне! Треба виконувати! Інакше ніяк», — сказав Путін.

Емманюель Макрон звернув увагу на ці слова та зауважив, що наразі Росії не варто вимагати від України виконання зобов’язань щодо політичного врегулювання, адже Росія сконцентрувала безпрецедентну кількість військових сил на кордоні. На думку французького президента, на момент підписання Мінських угод у 2015 році ситуація була менш напруженою, попри триваючі бойові дії на Донбасі.

Макрон заявив, що необхідно досягнути гарантій безпеки для України та усієї Європи.

«Ми всі разом маємо побудувати конкретні гарантії безпеки для всіх країн Євросоюзу, для держав регіону — України, Грузії, Білорусі та Росії. Це саме та мета, яка має бути у нас» — заявив Макрон.

Нагадаємо:

  • Президент РФ Володимир Путін звинуватив НАТО у бажанні перетворити Російську Федерацію на «Московію».
  • Президент РФ Володимир Путін другого дня після «нормандського саміту» заявив, що Україна нібито здатна «влаштувати різанину» на окупованій території Донбасу.
  • Президент РФ Володимир Путін заявив про освоєння території України з боку НАТО, що становить реальну загрозу для Росії.
  • Путін пообіцяв перемогти коронавірус як половців і печенігів.