Попри санкції ЕС німецькі компанії продовжують постачати РФ товари подвійного призначення

Новини
Прапори ЄС, РФ та ФРН Фото: imago/Hoffmann

Незважаючи на запровадженні Євросоюзом санкції німецькі фірми постачали до Росії продукцію подвійного призначення і після незаконної окупації Криму. У 2020 році компанії з ФРН поставили РФ таких товарів на 366 мільйонів євро.

Як повідомляє Deusche Welle, про це пише німецька газета Welt am Sonntag з посиланням на закритий документ міністерства економіки ФРН.

Зокрема, Федеральне відомство економіки та експортного контролю (BAFA) ще у 2020 році видало 673 ліцензії на експорт до Росії товарів, які можуть бути використані і у військових цілях, на суму майже 366 мільйонів євро.

За даними видання, незважаючи на те, що після російської окупації Криму в 2014 році ЄС значно посилив критерії для експорту до Росії товарів, використання яких може бути як цивільним, так і військовим, РФ у 2020 році була на четвертому місці за обсягом закупівель таких товарів з Німеччини – після Китаю (1,6 мільярда євро), США (1 мільярд) та Бразилії (371 мільйон).

Таким чином, для Німеччини Росія виявилася більш важливою країною призначення товарів подвійного призначення, ніж, наприклад, Франція (274 мільйони євро) і тим більше Україна (17 мільйонів).

Як пише Welt am Sonntag, про які саме товари йдеться, практично нічого не відомо. Проте останніми роками вже точилися суперечки щодо постачання з Німеччини збідненого урану, який, на думку експертів, Росія може використовувати під час виробництва озброєння (його можуть використовувати при виробництві ядерної зброї та у броні військової техніки – ред.).

За останні роки у Німеччині відкрили вже кілька кримінальних справ у зв’язку з порушенням обмежень ЄС на експорт товарів та технологій подвійного призначення до Росії. Щоб обійти його і ввести в оману німецьких митників, експортери вказували в супровідних документах покупцем суто цивільні фірми. Йшлося, зокрема, про постачання спеціальних металообробних верстатів, придатних для виробництва ракетної техніки.

Докладніше про санкційну політику ЄС щодо Росії та  розслідування порушень «кримських санкцій» у Німеччині   та  військове співробітництво читайте в інтерв’ю Надзвичайного і Повноважного Посла ФРН в Україні Анки Фельдгузен: Кримська платформа – гарна ідея, аби більше країн підтримали Україну в питанні Криму і приєднались до санкцій. (українською, англійською та російською мовами). 

Як вже не раз писав ЦЖР, «кримські санкції» ЄС і США обмежують діяльність своїх бізнесів і фінансів в особливо чутливих для Росії секторах економіки півострова. І це потрібно підтримати. А відтак, заборонити українським громадянам та їхнім компаніям будь-яку діяльність у таких секторах: телекомунікація, морський, авіаційний, залізничний транспорт, енергетика, розвідка, освоєння і видобуток нафти, газу та інших корисних копалин.

Нагадаємо:

  • У квітні 2021 року журналісти-розслідувачі антикорупційного проекту Scanner Project з’ясували, яким чином на нових станціях водопостачання Сімферополя з’явилося обладнання німецької компанії Siemens і датської Grundfos, незважаючи на введені в 2014 році санкції Євросоюзу, які забороняють поставки обладнання до незаконно окупованого Росією Криму. Про те, що на новій станції встановлені насосні системи європейських компаній стало відомо після церемонії показового запуску нового Бештерек-Зуйського водоводу 18 березня 2021 року.
  • 1 жовтня 2018 року в Криму були запущені в експлуатацію перші блоки Таврійської і Балаклавської ТЕС, на яких встановлені чотири турбіни німецької компанії Siemens, незаконно доставлені на півострів з території Росії в обхід санкцій Євросоюзу.