У Кремлі вказали, що визнання «ДНР» та «ЛНР» не корелює з мінськими угодами

Новини
Президент РФ Володимир Путін и його речник Дмитро Пєсков Фото: ТАСС

Президент Росії Володимир Путін взяв до уваги звернення Держдуми про визнання так званих «ДНР» та «ЛНР» «незалежними державами», але в Кремлі вказують, що таке визнання не корелює з мінськими угодами.

Про це журналістам заявив речник президента РФ Дмитро Пєсков, передає агентство ТАСС.

«Президент звернення отримав, він на нього відреагував, він прийняв його до уваги», – сказав Пєсков.

При цьому представник Кремля наголосив, що «визнання не корелюється із мінськими угодами». «Це справді так», – повторив Пєсков.

За його словами, звернення Держдуми «справді є дуже яскравим показником настрою депутатів і превалюючої точки зору у громадській думці країни». «Але президент наголосив, що головне – це допомогти врегулюванню ситуації на південному сході [України], а зробити це можна, лише всіляко сприяючи імплементації мінського комплексу заходів. Ось на чому і акцентуватиметься президент», – зазначив представник Кремля.

«Президент сказав, що головним завданням є реалізація мінського комплексу заходів», – повторив Пєсков.

Водночас, він зазначив, що практика видачі російських паспортів жителям українського Донбасу не порушує мінські угоди.

«Ця практика не є порушенням мінських угод. Досить просто прочитати хоча б один раз цей короткий і конкретний текст. Тому ці закиди неспроможні», – сказав Пєсков.

За його словами, «громадяни самопроголошених республік мають надзвичайні проблеми в соціальному плані через те, що вони відкинуті своєю батьківщиною, Україною, – і в плані пересування, і в плані отримання соціальних, фінансових послуг». «Тому Росія з гуманітарних міркувань дотримується цієї практики видачі паспортів. Росія видає паспорти не лише громадянам цих самопроголошених республік, а й громадянам різних країн світу, і ця практика досить поширена», – додав Пєсков.

Нагадаємо:

  • 15 лютого 2022 року Держдума РФ підтримала звернення до російського президента Володимира Путіна про необхідність визнання так званих «ДНР» та ЛНР», утворених на територіях окупованих районів українського Донбасу, «як самостійних, суверенних та незалежних держав».
  • Верховна Рада закликала міжнародні організації, уряди та парламенти країн світу засудити спроби Росії визнати так звані «ДНР» та «ЛНР» «незалежним державами». У МЗС України наголосили, що визнання РФ самопроголошених «республік» РФ означатиме її свідомий вихід із Мінських домовленостей.