Сертифікацію «Північного потіку-2» буде зупинено – канцлер ФРН Олаф Шольц

Новини
«Северного потока-2»
Фото: Reuters

Канцлер ФРН Олаф Шольц, заявив, що сертифікацію російського газопроводу «Північний потік-2» буде зупинено. Його уряд вживає заходів у відповідь на дії Росії в Україні.

Про це він сказав журналістам у Берліні, пише DW.

Шольц підкреслив, що РФ порушила усі міжнародні угоди, і її дії не мають підтримки у світі. Глава німецького уряду додав, що Росія пішла на незрозумілий і невиправданий крок та має бачити чіткий сигнал, що такі дії не залишаться без уваги.

«Газопровід не може бути запущений наразі, у кризових умовах. Без сертифікації Північний потік-2 не може бути запущений в експлуатацію. Мінекономіки ФРН надано відповідні вказівки», – сказав канцлер.

Також Шольц назвав відмову Берліна постачати Києву зброю «незмінною ситуацією».

Нагадаємо:

  • Німецький регулятор Bundesnetzagentur 16 листопада 2021 року призупинив процедуру сертифікації «Північного потоку-2».
  • 15 липня 2021 року канцлер Німеччини Ангела Меркель на спільній прес-конференції з президентом США Джо Байденом в Білому домі попередила Росію, що Європа вживе «активні дії», в разі якщо Москва порушить права України як газотранспортної держави.
  • 22 липня 2021 року США та Німеччина офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2», опублікувавши спільну декларацію з обіцянками підтримки України.
  • 23 липня 2021 року прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що оскільки Німеччина є основним споживачем російського газу в Європі, транзит газу через Україну після 2024 року залежатиме, в тому числі, від обсягів європейського попиту.