США забороняють інвестиції в РФ та вводять санкції проти дочок Путіна

Новини
путин

США разом із G7 та ЄС запроваджують нові санкції проти дочок президента РФ Путіна, найбільших банків РФ Альфа-банку та Сбєрбанку, а також забороняють всі нові інвестиції в Росію.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Білого Дому.

Сбєрбанк є найбільшою фінансовою установою Росії, що знаходиться у власності уряду, а Альфа-Банк – найбільший приватним банком. Санкції заморозять будь-які їхні активи, які стосуються фінансової системи США, і заборонить громадянам США вести з ними бізнес.

Крім того, Штати запровадять повну заборону нових інвестицій в РФ. З цією метою президент США Джо Байден підпише новий указ, який включає заборону на нові інвестиції в Росію громадянами США незалежно від їхнього місцезнаходження.

«Цей крок базується на ухваленому понад 600 транснаціональними компаніями рішенні про вихід з Росії. Вихід приватного сектору включає виробників, енергетичні компанії, великі роздрібні торговці, фінансові установи, а також інших постачальників послуг, таких як юридичні та консалтингові фірми», – йдеться у заяві Білого Дому.

Третім кроком нових санкцій від США стали обмеження проти великих російських державних підприємств критичної сфери. Це заборонить громадянам США здійснювати операції з цими організаціями та заморозить будь-які їхні активи в юрисдикції Штатів. Детальний перелік Мінфін оприлюднить на наступний день у четвер.

І останньою частиною пакету є повне блокування активів повнолітніх дітей Путіна – дочок Марії Воронцової та Катерини Тихонової, дружини та дочки міністра закордонних справ Лаврова, а також членів Ради безпеки Росії, включно з експрезидентом і прем’єр-міністром Росії Дмітрієм Медведєвим та прем’єр-міністром Міхаілом Мішустіним

Санкції відключають їх від фінансової системи США та заморожують всі активи, які вони мають у Сполучених Штатах.

США, ЄС та Британія відповіли пакетами санкцій проти російських олігархів після початку повномасштабної війни Росії в Україні, але половина з них досі не потрапили під жодні обмеження.

Компанія Audemars Piguet 8 березня припинила експорт своєї продукції до Росії та роздрібні операції у РФ.

Як повідомлялось, Швейцарія заморозила кошти російських олігархів, які входять до санкційного списку ЄС, приблизно на 5,75 мільярда швейцарських франків.

Крім того, за п’ять днів до обшуку в годинникової компанії уряд Швейцарії посилив санкції та заборонив експорт товарів розкоші до Росії.

15 березня Євросоюз запровадив четвертий пакет санкцій проти Росії. 

Управління контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) опублікувало повний список оточення президента РФ Володимира Путіна, російських олігархів, членів їх сімей і компаній, а також підприємств ВПК, проти яких Сполучені Штати запровадили економічні обмеження через війну, яку Росія веде проти України.

США запровадили додаткові санкції проти РФ, заборонивши американцям вести справи з центробанком Росії, також були запроваджені санкції проти Мінфіну РФ і Фонду національного добробуту.

Європейський Союз опублікував новий санкційний список, до якого потрапили російські олігархи та пропагандисти.

Рада ЄС на додачу до оголошених раніше секторальних санкцій проти Росії і Білорусі вирішила застосувати обмежувальні заходи ще проти 160 росіян, серед яких є члени російської Ради Федерації, олігархи та представники бізнесу.

10 березня уряд Великої Британії запровадив санкції проти сімох наближених до президента РФ Володимира Путіна російських олігархів, серед яких власник англійського футбольного клубу «Челсі» Роман Абрамович, та власник En+ Group Олег Дерипаска. 11 березня Велика Британія оголосила про заморожування активів і заборону на поїздки 386 депутатів Держдуми РФ, які проголосували за «незалежність» «ЛДНР».

Як повідомлялось, 27 лютого лідери Європейської комісії, Франції, Німеччини, Італії, Великобританії, Канади та США оголосили про новий потужний набір економічних обмежень проти Росії, який включає відключення російських банків від платіжної системи SWIFT, санкції проти Центробанку РФ та заборону продажу «золотих паспортів» заможним росіянам.