Генпрокуратура РФ вимагає від хостера заблокувати новини ЦЖР про розстріл окупантом сім’ї в Бучі та про перекриття Керченського мосту

Новини

Генпрокуратура РФ вимагає від хостера ІА «Центр журналістських розслідувань» заблокувати новини агентства про розстріл російським військовим родини Нечипоренків у місті Буча на Київщині та підготовку до блокування Керченського мосту для виїзду з Криму російських громадян, які оселилися на півострові після його окупації і вирішили виїхати після початку війни Росії проти України.

Відповідні повідомлення отримав хостер ЦЖР від Федеральної служби з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій та масових комунікацій (Роскомнадзор).

Обидва повідомлення ідентичні і відрізняються лише адресою сторінок сайту ЦЖР, які Роскомнадзор вимагає заблокувати: «На підставі вимоги Генерального прокурора Російської Федерації або його заступника щодо вжиття заходів щодо обмеження доступу до інформаційних ресурсів від 04.04.2022 № 27-31-2022/Ід444- надсилається повідомлення про порушення порядку поширення інформації, розміщеної за наступними URL-адресами:».

Згідно з повідомленням, Роскомнадзор вимагає від хостера ЦЖР негайно «проінформувати власника інформаційного ресурсу про необхідність негайного видалення» інформації, а після закінчення доби з моменту отримання цього повідомлення «обмежити доступ до зазначеного інформаційного ресурсу у разі відмови або бездіяльності власника інформаційного ресурсу» у видаленні інформації, яка розповсюджується.

При цьому Роскомнадзор у своїй вимогі посилається на законодавство РФ, при тому що інформаційне агентство «Центр журналістських розслідувань» зареєстроване в Україні і працює відповідно до українського законодавства.

Вимоги Роскомндзора про обмеження доступу стосуються новини ЦЖР від 22 березня, у якій з посиланням на Національну дитячу спеціалізовану лікарню «Охматдит» міністерства охорони здоров’я України повідомляється про розстріл російським військовим сім’ї Нечипоренків у місті Буча Київської області.

У другій новині від 23 березня ЦЗР із посиланням на Головне управління розвідки Міноборони України повідомляє про підготовку до блокування Керченського мосту для виїзду з Криму російських громадян, які оселилися на півострові після його окупації і вирішили виїхати після початку війни Росії проти України.

Нагадаємо:

  • У люттому 2019 року компанія YouTube повідомила Центр журналістських розслідувань про отримання повідомлення від Роскомнадзору про обмеження доступу до сюжету про кримського політв’язня-правозахисника Еміра-Усєїна Куку, розміщеного на каналі агентства в YouTube, і вимогу його видалення. Якщо ЦЖР не видалить інформацію, внесену до РФ до списку заборонених, Google може бути змушена заблокувати контент.
  • Мінінфорполітики України звернулося до адміністрації YouTube, корпорації Google та ТОВ «Гугл» із закликом не вживати жодних заходів щодо відеоматеріалу ЦЖР та взяти до уваги зусилля Росії щодо придушення свободи слова.
  • Олександр Заруцький, адвокат УГСПЛ заявив, що вимоги Роскомнадзору до компанії Google LLS видалити з YouTube сюжет ІА «Центр журналістських розслідувань» про Емір-Усеїн Куку є незаконними, оскільки порушують базові принципи прав людини, а саме свободу слова. Тому йти на поступки Роскомнадзору підстав немає.
  • В Amnesty International Ukraine заявили, що YouTube не повинен виконувати незаконні вимоги Роскомнадзору видалити сюжет ЦЖР про Еміра-Усеїна Куку, щоб не підтримувати репресії, що проводяться Росією в окупованому Криму. YouTube повинен дотримуватися міжнародних стандартів з прав людини та відхилити незаконні вимоги уряду РФ щодо запровадження цензури.