США запровадили санкції щодо алмазної та суднобудівельних компаній РФ, у списку 29 організацій

Новини
санкции

США запровадили санкції проти російської алмазодобувної компанії «Алроса» та 28 дочірніх підприємств АТ «Об’єднана суднобудівна корпорація» (ОСК). Загалом у списку 29 організацій.

Про це йдеться у повідомленні Мінфіну США.

Під блокуючі санкції потрапила найбільша в світі алмазодобувна компанія «Алроса», яка відповідає за 90% видобутку алмазів у РФ.

При цьуому, угоди з групою «Алроса» мають бути завершені до 7 травня, а до 7 червня – з Alrosa USA, Inc, її підрозділом у США.

Також санкції запровадили щодо восьми членів ради директорів ОСК та 28 її дочірніх підприємств:

  • Центральне морське конструкторське бюро «Алмаз»,
  • Балтійський завод,
  • Суднобудівна компанія «Северная верфь»,
  • Кронштадтський морський завод,
  • Невське проектно-конструкторське бюро,
  • Центр судноремонту «Звездочка» та інші.

«Ці санкції продовжуватимуть чинити тиск на ключові структури, які дозволяють і фінансують неспровоковану війну Росії проти України», – сказав Браян Нельсон, заступник міністра фінансів з питань тероризму та фінансової розвідки.

«Ці дії, вжиті разом із Держдепартаментом та у координації з нашими союзниками та партнерами, відображають наші постійні зусилля щодо обмеження доступу Кремля до активів, ресурсів та секторів економіки, які є важливими для забезпечення та фінансування жорстокості Путіна», – додав Нельсон.

Серед 8 членів ради директорів ОСК, які потрапили під санкції, – голова ради директорів Георгій Полтавченко та її гендиректор Олексій Рахманов.

Мінфін США стверджує, що «ОСК – російське державне підприємство, яке розробляє та будує більшість російських кораблів», багато з яких, ймовірно, беруть участь у війні проти України.

Вся американська власність тих, хто опинився у «чорному списку», блокується, а фізособам та компаніям США забороняються всі операції із нею.

Повний перелік санкцій ТУТ.

США уже вводили обмеження щодо «Алроси» та ОСК. 7 квітня їх внесли до чорного списку повторно. У 2017 році Державна авіаційна служба (Державіаслужба) України наклала на російські авіакомпанії 20 тисяч штрафів на 2,7 млрд грн за польоти в окупований Крим. Серед компаній була і «Алроса».

У 2020 році Центр журналістських розслідувань опублікував матеріал «Порти Криму» про вплив санкцій та ефективність різних санкційних режимів, застосованих до незаконно створених на базі майна державних українських підприємств російських портових структур. У ньому ми наводили цілий перелік російських компаній, які мають прямі зв’язки з підсанкційними юрособами в Криму, або ж ведуть на території чи в акваторії портів Криму господарську діяльність. До цього переліку увійшли і державні компанії, такі як федеральне державне підприємство Росморпорт, до складу якого входить і Чорноморсько-азовський басейн, «Ростовский порт», «Администрация морских портов Азовского моря», а також приватні компанії — такі як ООО «АнРосКрым» колишнього заступника міністра транспорту Росії Анненкова, чиї пороми перевозили в 2014 році військову техніку і військовослужбовців та козачків із Росії для окупації Криму.

Усі ці компанії в цьому переліку ріднить одне: до них застосовані тільки українські санкції. А от до санкційних списків США та ЄС вони не потрапили.

  • 28 лютого 2015 року окупаційна адміністрація Севастополя «націоналізувала» ПрАТ ««Севморзавод»» та 12 підприємств, що входили до його складу. У вересні 2015 року ««Севморзавод»» зареєстрували як філію російського Центру судоремонту «Звездочка» і він почав отримувати оборонні замовлення. 2 лютого 2018 року уряд РФ перевів ««Севморзавод»» у федеральну власність, де він знаходиться і нині. 
  • Докладніше читайте у матеріалі ЦЖР «Прослуховування Медведчука». Кримський рахунок