У Маріуполі можуть провести обмін цивільних на полонених російських військових – Подоляк

Новини
мариуполь

Визволення людей із Маріуполя може відбутися у форматі обміну під час зустрічі переговорних делегації України та російської федерації в заблокованому військами рф місті. Захисники Маріуполя не складатимуть зброю під час виходу. Та можуть провести обмін цивільних на полонених російських військових.

Про це член української переговорної делегації, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк розповів в інтерв‘ю в загальнонаціональному телемарафоні.

«Чому треба зібрати там певну кількість людей, наприклад, переговорників із двох сторін? Для того, щоб можна було проговорити, що це не здача людей. На мій погляд, єдиний механізм, коли будемо ми та хтось із російського боку, тоді ми домовимося, що це обмін, наприклад. Тобто ми віддаємо певну кількість полонених, але забираємо своїх людей. Вони (захисники Маріуполя – ред.) точно не здадуть зброю», – сказав Подоляк.

Він уточнив, що українська делегація пропонує російській приїхати в Маріуполь, щоб у результаті переговорів забрати із заблокованого міста людей, а далі продовжувати вирішувати питання з військової точки зору.

На території заводу «Азовсталь» – останньої незайнятої російськими військами ділянки Маріуполя – залишаються сотні мирних жителів, багато з яких перебувають під завалами. Але захисники Маріуполя не мають наміру здаватися і готові вийти з міста із власною зброєю за умови, що домовленість про це гарантують треті країни, повідомив заступник командира полку Нацгвардії «Азов» Святослав Паламар (позивний Калина), який розповів про протистояння українських військових із військами РФ останніми днями.

Як повідомлялось, 20 квітня командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМСУ Сергій Волинський (Волина) закликав іноземні держави застосувати процедуру «extraction» до військових і цивільних, які заблоковані у Маріуполі – тобто вивезти їх у третю країну. Він зазначив, що на порятунок від російських загарбників залишаються лічені дні чи години.

Заступник командира полку Нацгвардії «Азов» капітан Святослав Паламар (позивний Калина) повідомив, що українські захисники готові евакуюватись з Маріуполя за підтримки третьої сторони зі своєю стрілецькою зброєю, разом з пораненими та тілами загиблих воїнів. Також бійці просять створити належні умови для виходу цивільних, які ховаються у підвалах на території заводу «Азовсталь».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter