РФ запевняє, що нібито готова випустити цивільних із заводу «Азовсталь»

Новини
путин

Армія рф стверджує, що нібито 25 квітня з 14:00 (за Києвом) не стрілятимуть і дозволять вийти цивільним особам із заводу «Азовсталь» у Маріуполі, а також стверджують, що гумкоридор нібито діє вже 36 днів. За даними Міноборони України, обстріли не припиняються.

«Збройні Сили Росії та формування Донецької Народної Республіки з 14:00 (мск) 25 квітня 2022 р. в односторонньому порядку припиняють будь-які бойові дії, підрозділи відводяться на безпечну відстань та забезпечують виведення зазначеної категорії громадян за будь-якими обраними ними напрямами», – йдеться у заяві Міжвідомчого координаційного штабу РФ із гуманітарного реагування

РФ стверджує, що нібито «для виходу мирних жителів із «Азовсталі» жодних перешкод немає».

Міноборони РФ додає, що зазначена заява буде доноситися безперервно до українських бійців на «Азовсталі» радіоканалом з інтервалом кожні 30 хвилин, а також оперативними каналами зв’язку – через віце-прем’єрку Ірину Верещук.

Головне управління розвідки Міноборони заявляє, що Росія не відмовилась від планів застосування хімічної зброї проти українських захисників та мирного населення, які перебувають на території заводу «Азовсталь».

Як повідомлялось, 20 квітня командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМСУ Сергій Волинський (Волина) закликав іноземні держави застосувати процедуру «extraction» до військових і цивільних, які заблоковані у Маріуполі – тобто вивезти їх у третю країну. Він зазначив, що на порятунок від російських загарбників залишаються лічені дні чи години.

Заступник командира полку Нацгвардії «Азов» капітан Святослав Паламар (позивний Калина) повідомив, що українські захисники готові евакуюватись з Маріуполя за підтримки третьої сторони зі своєю стрілецькою зброєю, разом з пораненими та тілами загиблих воїнів. Також бійці просять створити належні умови для виходу цивільних, які ховаються у підвалах на території заводу «Азовсталь».

На території заводу «Азовсталь» – останньої незайнятої російськими військами ділянки Маріуполя – залишаються сотні мирних жителів, багато з яких перебувають під завалами.

Полк «Азов» опублікував відео з підвалів комбінату «Азовсталь» у заблокованому військовими рф Маріуполі. Запис зроблено 21 квітня. У підвалі – жінки та діти. Вони майже 2 місяці перебувають у цьому підземеллі.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter