Війна Росії проти України: хроніка 2 травня

Новини
Бібіліотека у селищ Макарів Київської області Фото: Facebook Володимир Зеленський

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:55 Російські мародери, які викрали в окупованому Мелітополі Запорізької області все обладнання з дилерського центру сільськогосподарської техніки John Deere і відправили його в Чечню, не змогли ним скористатись бо воно було дистанційно заблоковано.

20:42 Російські окупанти завдали ракетного удару по Одесі, влучили у об’єкт інфраструктури, є загиблі та поранені.

Про це повідомив очільник Одеської ОВА Максим Марченко у Telegram.

«Ворог завдав ракетного удару по одному з об’єктів інфраструктури Одеси. На жаль є загиблі та поранені. Ми цього так не залишимо. Щоразу ці покидьки діють як звичайні терористи, а з терористами у нас розмова одна. Ми будемо їх знищувати, доки жодного живого окупанта не залишиться на українській землі!», – написав Марченко.

В свою чергу секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону повідомив, що внаслідок обстрілу Одеси окупантами також пошкоджено церкву УПЦ Московського патріархату. «Те, що стосується церкви московського патріархату – знесло дах у них після атаки рашистів. Там на превеликий жаль ми маємо загиблих і поранених після цієї атаки. Сьогодні вони продовжують. Це мабуть помста за 2 травня. Взагалі їх дуже складно розуміти, чому саме Одеса, яку вони кажуть, що нібито люблять», – сказав він.

19:26 Росія заводить на окуповану територію Запорізької області банківський холдинг, що працює в окупованих Абхазії і Криму. Про відкриття в оккупованому Мелітополі відділення російського ЦМРБанку повідомила «гауляйтер» міста Галина Данильченко.

19:19 Пентагон показав, як у США завантажують на військов-транспортні літаки C-17 Globemaster III далекобійні гаубиці M777 калібру 155 мм для відправки до України, щоб допомоги у захисті від російської агресії.

Відео опубліковане на сторінці у Twitter Міністерства оборони США.

18:26 СБУ завершила досудове розслідування щодо російського генерал-майора Дениса Ляміна, який 24 лютого керував військовим вторгненням рф в Україну з боку тимчасово окупованого Криму. Російському воєначальнику загрожує довічне ув’язнення за незаконні дії щодо зміни меж території і державного кордону України у поєднанні із розпалюванням міжнаціональної ворожнечі, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків, а також у веденні агресивної війни.

17:29 Залежно від ситуації на фронті загальна мобілізація може бути продовжена і після 24 травня. Керівництво України ухвалить рішення щодо її продовження, виходячи з обстановки та необхідності поповнювати лави військових частин.

16:51 Евакуація людей із заводу «Азовсталі» у Маріуполі не стосується військових та поранених, бо ООН, за сприяння якої триває евакуаційна місія, не бере на себе таку відповідальність.

16:44 Знищені 2 травня біля острова Зміїний російські десантні катери раніше намагалися вести розвідку в районі гирла Дунаю.

Про це повідомляє Оперативне командування «Південь».

«Під укриттям темряви ворожі десантно-штурмові катери типу «Раптор» намагалися розвідати обстановку в районі гирла Дунаю. Відчувши небезпеку, ворожі катери ретирувалися у бік Зміїного, але і там їх наздогнала кара «Байрактара». Влучними ударами два «Раптори» відправлено у підводне корабельне угруповання до крейсера «Москва»», – йдеться у повідомленні.

16:05 росіська федерація незаконно депортувала або перевезла на окуповані території 181 тис. українських дітей.

15:40 В Одеській області війська РФ знову завдали ракетного удару по мосту через Дністровський лиман.

Про це повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук у Facebook.

«Одесчина. Ворог здійснив ракетний обстріл мосту через Дністровський лиман. Інформація уточнюється», – написав він.

14:39 Російські окупанти, які заблоковали Маріуполь, повністю перекрили всі інформаційні потоки мешканцям міста, натомість з допомогою своїх ЗМІ ведуть пропаганду та розповсюджують різноманітні фейки, зокрема, про те, що російські війська нібито вже взяли Київ та марширують Хрещатиком. При цьому, задля утримання інформаційної блокади, загарбники жорстко контролюють зйомку будь-якого фото та відео, навіть селфі.

13:37 На Харківщині українська артилерія за наведенням бійців Сил спеціальних операцій, уразила бронетехніку та позиції російських загарбників.

Відео знищення техніки окупантів опублікувало Командування Сил спеціальних операцій ЗС України.

«На Харківщині під час проведення розвідувальних заходів наші воїни виявили скупчення ворожої техніки. Це були важкоброньовані і легкоброньовані машини. За годину після визначення пріоритетних цілей для ураження, воїни Руху опору скоординували підрозділ однієї з артилерійських бригад і корегували вогонь артилеристів по ворожим цілям», – йдеться у повідомленні.

В результаті спільної роботи воїнів Сил оборони України втрати росіян склали:
танк Т-90 – знищено,
танк Т-80БВМ – знищено,
МТЛБ – знищено,
МТЛБ – пошкоджено.

На оприлюдненому відео видно, як артилерійський снаряд розривається поруч з російською важкою вогнеметною системою залпового вогню ТОС-1А «Солнцепек», яка, ймовірно, отримала значні пошкодження, що призвело до самовільних пусків реактивних боєприпасів.

Також влучним попаданням було уражено бліндаж противника. Втрати серед особового складу російських окупантів – уточнюються.

11:33 Розвідувально-ударний безпілотний комплекс Bayraktar Збройних сил України вранці 2 травня знищив два російські десантні катери типу «Раптор» біля острова Зміїний.

11:26 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.05:

особового складу – близько 23800 (+300) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1048 (+22) од,
бойових броньованих машин ‒ 2519 (+48) од,
артилерійських систем – 459 (+8) од,
РСЗВ – 152 (+1) од,
засоби ППО – 80 (+0) од,
літаків – 194 (+2) од,
гелікоптерів – 155 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 1824 (+28) од,
кораблі /катери – 8 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 271 (+26).
Спеціальна техніка – 38 (+6).
Крилаті ракети – 84 (+0).

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Ізюмському напрямку.

10:00 За даними британської розвідки, росія задіяла в Україні понад 120 батальйонних тактичних груп, що складає 65% її наземних збройних сил. За два місяці війни більше чверті російських військових підрозділів втратили спроможність ефективно вести бойові дії.

09:33 На Луганщині в результаті ворожих обстрілів минулої доби загинули троє мешканців, ще троє поранено, серед них 12-річна дитина.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у Telegram.

«Троє загиблих та троє поранених російською армією жителів Луганщини, серед постраждалих – малолітня дитина. Поранення хлопець 2010 року народження отримав під час щільного обстрілу росіянами міста Золоте приблизно о 20:00 1 травня. Також серед постраждалих місцевий житель. Загинула мешканка Золотого. Ще двоє загиблих упродовж минулої доби у Лисичанську та Попасній. Осколкове поранення отримав житель Лисичанська», – написав Гайдай.

За його словами, минула доба була надважкою. Потужні тривалі обстріли завадили повноцінній евакуації.

За інформацією голови ОВА, щонайменше 12 будинків знищено в Оріховому, чотири – в Гірському. В Лисичанську згоріла старовинна будівля багатопрофільної гімназії, яка є частиною Бельгійської спадщини міста, а також пошкоджено декілька будинків. У Сєверодонецьку – шість багатоповерхівок, п’ять з яких розташовані поруч.

Загалом за 1 травня міста і села Луганщини 18 разів потерпали від ворожих обстрілів. Тільки офіційно зафіксовано руйнування 28 будинків.

09:20 Від початку повномасштабної агресії росії в Україні загинули 219 дітей та поранено 405 дітей.

08:58 На Дніпропетровщині у Синельниківському районі ракета російських загарбників влучила в елеватор та зруйнувала склад із зерном.

Відео потрапляння ракети в елеватор опублікував голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко у Telegram.

«У нас знову «приліт» у Синельниківському районі. Ракета влучила в елеватор. Зруйнувала склад з зерном. Попередньо, постраждалих немає», – написав Резниченко.

08:47 У портах України заблоковані майже чотири з половиною мільйона тонн зерна. Продукцію неможливо експортувати, оскільки морські шляхи закриті через повномасштабну агресію росії проти України.

08:00 Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 06.00 02.05.2022 щодо російського вторгнення:

Розпочалась шістдесят восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України та наступальні дії у Східній операційній зоні.

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь і далі виконують завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

Зберігається загроза завдання противником ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог з мінометів обстрілював позиції наших військ в районі Сеньківки Чернігівської області.

У прикордонних з Україною районах Брянської області встановлено посилені адміністративно-поліцейський і контррозвідувальний режими. На основних дорогах та поблизу населених пунктів розташовані контрольно-перепускні пости.

На Слобожанському напрямку угруповання противника продовжує обстріли міста Харкова та населених пунктів Уди і Прудянка.

На Ізюмському напрямку тривають наступальні дії ворога у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. Противник продовжував обстріли наших військ.

На Донецькому напрямку угруповання окупаційних військ веде наступальні дії практично вздовж всієї лінії зіткнення.

На Лиманському напрямку противник здійснював вогневий вплив на підрозділи наших військ на рубежі Лиман – Сіверськ з метою витіснення їх із займаних позицій та створення умов для наступу на Слов’янськ.

На Сєверодонецькому напрямку основні зусилля ворог зосереджував на взятті під повний контроль Рубіжного та підготовці до наступу на Сєверодонецьк.

На Попаснянському напрямку противник намагався покращити тактичне положення в районі Попасної. Посилив війська за рахунок переміщення з Маріупольського напрямку однієї батальйонної тактичної групи.

З метою нарощення системи протиповітряної оборони противник розгорнув додаткові зенітно-ракетні комплекси на тимчасово зайнятих та тимчасово окупованих територіях Луганської та Запорізької областей.

На Таврійському та Південнобузькому напрямках ворог продовжує спроби покращення свого тактичного положення та обстріли.

На Таврійському напрямку тривають заходи з перегрупування ворожих підрозділів, нарощування складових системи вогневого ураження, інженерного обладнання позицій поповнення запасів боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

На Південнобузькому напрямку окупанти намагаються вийти на адміністративний кордон Херсонської області, шукають слабкі місця у нашій обороні. У районі Миколаєва агресор провів повітряну розвідку із застосуванням трьох БпЛА. Вів артилерійський вогонь по позиціях наших підрозділів.

За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони вразили десять БпЛА «Орлан-10».

Зазнає ворог значних втрат, особливо у артилерії, і на суходолі. Тільки на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито десять атак російських окупантів, знищено два танки, сімнадцять артилерійських систем, тридцять вісім одиниць бойової броньованої техніки та 10 одиниць автомобільної техніки противника.

***

«Укрзалізниця» призначила на 2 травня три додаткові евакуаційні потяги.

Про це повідомляється на сайті перевізника.

Графік рейсів:

11:30 — 219/220 Запоріжжя-1 — Львів;
14:30 — 220/219 Львів — Запоріжжя-1.
23:30 — 234/233 Чоп — Дніпро.

Час відправлення може змінюватись. Слідкуйте за оновленнями на офіційних сторінках «Укрзалізниці», а також за оголошеннями на вокзалі.

Евакуаційні рейси — безоплатні. Пріоритет у посадці дітям, жінкам та літнім людям. У потяг можна брати тварин, виняток — великі та агресивні тварини. Громіздкі речі можуть не дозволити взяти через брак місця.