З «Азовсталі» вивезли усіх дітей, жінок і людей похилого віку – Верещук

Новини
Азовсталь

Із заводу «Азовсталь» у Маріуполі евакуювали всіх дітей, жінок та літніх людей.

Про це повідомила міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

«Всі жінки, діти та літні люди з Азовсталі евакуйовані. Цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено», — заявила вона.

У пресслужбі полку «Азов» раніше заперечили фейк про нібито «капітуляцію» захисників міста з білим прапором:

«З деяких інтернет-джерел шириться інформація, що захисники Маріуполя вийшли до російських військових з білим прапором. Насправді ж, для реалізації плану евакуації цивільних, використовуються білі прапори обидвома групами.
Так і цього разу, для евакуації громадян з території заводу «Азовсталь», обидві групи використовували такі стяги. Хочемо зауважити, що дана процедура проводиться вже вчетверте».

У соцмережах поширювали непідтверджену інформацію, що начебто захисники Маріуполя вийшли з білими стягами в напрямку російських військ.

В Маріуполі на території заводу «Азовсталь» 6 травня під час режиму припинення вогню російські окупанти підбили з ПТРК автомобіль, який мав евакуювати з території заводу цивільних. Один український боєць загину, шестеро отримали поранення.

Як повідомлялось, з 30 квітня розпочалася евакуація цивільних осіб, які ховаються від бойових дій у сховищах на території заводу «Азовсталь». У першій групі евакуювали 20 цивільних. 1 травня евакуювали другу групу приблизно зі 100 осіб. Вони прямують на підконтрольну територію України. 2 травня евакуація продовжилась.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що евакуація людей із заводу «Азовсталі» у Маріуполі не стосується військових та поранених, бо ООН, за сприяння якої триває евакуаційна місія, не бере на себе таку відповідальність.

Станом на ранок 6 травня із заблокованого військами рф Маріуполя та з території заводу «Азовсталь» в ході евакуації за участю ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста загалом вдалося вивести близько 500 цивільних. Триває наступний етап операції.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter