рф розгортає на острові Зміїний ракетні комплекси «Панцир» та «Тор-М2» – розвідка

Новини
остров змеиный

Українська військова розвідка має дані щодо розгортання росією на острові Зміїний зенітного ракетно-гарматного комплексу «Панцир» та ЗРК «Тор-М2», які мають забезпечувати протиповітряну оборону рф ближнього радіуса дії.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

«Стратегічний об’єкт, який буде використовуватися росією для контролю всієї північно-західної частини Чорного моря. І не випадково саме з перших днів війни рф захопила цей острів і почала встановлювати необхідне обладнання для того, щоб контролювати повітряну, надводну і підводну обстановку в районі цього острова. А це, по суті, дало можливість рф збирати більш точну розвідувальну інформацію щодо розвитку ситуації саме в цьому регіоні», – пояснив Скібіцький.

За його словами, для росіян також важлива й ідеологічна складова острова, адже після того, як був знищений ракетний крейсер «Москва», у ворога зменшились можливості з організації протиповітряної оборони саме в цій частині моря.

Читайте також: Павло Лакійчук: Захоплення острова Зміїного було типовим російським «греби все, що можеш»

Скібіцький зазначив, що ворог не полишив планів взяти під контроль острів.

Щодо комплексів С-300 він зазначив, що можливо, такі плани будуть у подальшому реалізовані.

«Але на сьогоднішній день, і це чітко вже відомо, воєнна розвідка має всі дані стосовно розгортання комплексів ППО на острові Зміїний – це і «Панцир», це і дві пускові установки «Тор-М2», які будуть забезпечувати протиповітряну оборону ближнього радіусу дії. Відповідно, ми не виключаємо, що можуть бути розміщені, хоча і в невеликих кількостях, інші комплекси протиповітряної оборони, а можливо, навіть ракетні комплекси, які будуть дозволяти здійснювати обстріли як надводних, так і наземних цілей на території нашої держави і не тільки нашої».

Коментуючи можливість використання росією острова Зміїний у подальшому для ведення воєнних дій на території Придністров’я, представник ГУР не виключив таких спроб ворога.

Розмістивши на захопленому українському острові Зміїний свій військовий контингент, російське командування припустилося помилки — їхня техніка і особовий склад стали зручною мішенню для ЗСУ, повідомив керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук у інтерв’ю Валентині Самар.