В Україні і світі вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Новини

В Україні та світі 18 травня вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. Також меморіальні заходи до 78-х роковин злочинної депортації сталінським режимом кримських татар з їх історичної Батьківщини – Кримського півострова, проводяться в окупованому Криму та в окупованих російськими військами населених пунктах Херсонської та Запорізької областей.

Перелік меморіальних заходів до Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар опублікував голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

В окупованому Криму відбудуться покладання квітів до пам’ятних каменів і пам’ятних знаків, встановлених на вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У цих місцях будуть також проведені ДУА (молебни).

О 12.00 – 12.01 у населених пунктах півострова відбудеться «Сюкюнет дак’аси» (Хвилина мовчання).

На окупованих військами рф територіях Херсонської та Запорізької областей пройдуть ДУА в мечетях населених пунктів та покладання квітів до пам’ятних каменів і пам’ятних знаків, встановлених на вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Найбільш масовими будуть меморіальні заходи, які відбуватимуться на вільній частині Україні – у Києві, окремих обласних центрах та містах.

У Києві о 11.00 пройде круглий стіл на тему «Крим через призму збройної агресії російської федерації: нові виклики у сфері захисту прав жителів тимчасово окупованих територій».

О 17.00 за київським часом розпочнеться організований Меджлісом Міжнародний онлайн-мітинг пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу «Залишений безкарним геноцид вчиняється знову», який транслюватиметься у прямому ефірі кримськотатарського телеканалу АТR https://atr.ua/live, а також на YouTube-каналі Кримськотатарського Ресурсного Центра https://cutt.ly/QHQ0jpo и на Facebook-сторінці КРЦ https://www.facebook.com/CTRC2015.

18 травня о 19-30 за київським часом на Youtube-каналі Кримськотарського ресурсного центру почнеться онлайн-демонстрація повнометражного документального фільму «Свідки геноциду 1944-го року», присвяченого розслідуванню та визнанню депортації кримськотатарського народу актом геноциду. У свідченнях свідків і спогадах героїв фільму – долі сотень тисяч інших депортованих кримських татар.

18 травня о 18.00-19.30 за Нью-Йоркським часом (о 02.00 за Київським часом) відбудеться Онлайн-показ документального фільму режисера Крістіни Пашин «Боротьба за батьківщину: кримські татари» у Northwestern University (Північно-Західному університеті) у США в Іванстоні в штаті Іллінойс. Після показу фільму відбудеться дискусія про депортацію кримськотатарського народу 1944 року, щодо сучасного становища кримських татар в умовах тимчасової російської окупації Криму.

Також 18 травня меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу пройдуть у Канаді, Литві, Польщі, Румунії, США та Туреччині. Їх проведуть організації кримськотатарської діаспори у співпраці з дипломатичними представництвами України за кордоном та українськими діаспорами.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після окупації півострова росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили. Не проводяться жалобні мітинги і в населенних пунктах півострова.