У рф батькам матросів крейсера «Москва» пропонують визнати їх загиблими «внаслідок катастрофи» – ЗМІ

Новини
Москва
Палаючий флагман ЧФ РФ ракетний крейсер «Москва» Фото: Twitter OSINTtechnical

У росії батькам матросів-строковиків, які проходили службу на флагмані Чорноморського флоту ракетному крейсері «Москва», затонулого після атаки українських ракет «Нептун», пропонують визнати синів «померлими внаслідок катастрофи».

Як пише видання «Новая газета. Европа», про це повідомили дві матері зниклих безвісти матросів. Документи вони підписувати відмовилися.

Зокрема, військовий комісаріат окупованого росією Криму повідомив матері Мухаммеда Муртазаєва, що її син – у списку зниклих безвісти.

«Муртазаєв Мухаммед Серверович, який проходив військову службу за призовом, зник безвісти внаслідок катастрофи у відкритому морі на крейсері «Москва» 13 квітня 2022 року», – йшлося у листі від військкомату, стверджує його матір.

Таку ж історію розповіла мати іншого загиблого строковика, яка попросила не називати її імені.

При цьому у російському військовому відомстві наполегливо просять батьків підписати документи з формулюванням про загибель їх синів внаслідок катастрофи та заперечують участь крейсера у так званій «спеціальній операції», як в росії офіційно називають війну проти України.

Батьки строковиків продовжують домагатися правди від командування і збираються подавати колективний позов до Міноборони рф.

Як пише «Новая газета. Европа», від моменту, коли затонув крейсер «Москва», минув понад місяць. Досі Міноборони рф лише одного разу прозвітувало про одного загиблого та 27 зниклих безвісти російських військовослужбовців. Хоча батьки матросів зі слів синів розповідали про щонайменше 40 загиблих. Кількість поранених та евакуйованих так і залишається невідомою.

Як повідомлялось, 13 квітня українські захисники ударом протикорабельних ракет новітнього українського берегового ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун» вразили у Чорному морі флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер «Москва». Російський корабель отримав дуже серйозні пошкодження. Міноборони РФ повідомило про пожежу та детонацію боєзапасу на крейсері «Москва», внаслідок якого корабель отримав серйозні пошкодження, а його екіпаж був повністю евакуйований.

14 квітня Міноборони РФ повідомило, що крейсер «Москва» затонув під час буксирування в умовах шторму через пошкодження корпусу, отримані через пожежу від детонації боєзапасу. Про те, що корабель був уражений двома протикорабельними ракетами українскього комплексу РК-360 МЦ «Нептун», російське військове відомство промовчало.

Військова прокуратура ЧФ рф заявила, що потоплений внаслідок атаки українських ВМС ракетний крейсер «Москва» загинув внаслідок «надзвичайної події» і при цьому нібито не входив до територіальних вод України, а також не брав участь у так званій «спецоперації», як у росії називають російсько-українську війну.

Оперативне командування «Південь» ЗСУ опублікувало перехоплений фрагмент останнього радіообміну крейсера «Москва» після удару українських ракет.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter