Улюблені яхти Путіна, Ролдугін та Захарова. Опубліковано новий список санкцій США

Новини
путин

Мінфін США оголосив про накладання санкцій на низку яхт, пов’язаних з російською елітою та особисто президентом рф Владіміром Путіним. Також санкції запроваджені проти фізичних та юридичних осіб рф.

Про це йдеться на сайті Мінфіну США.

«Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) вживає подальших дій для послаблення ключових мереж, які використовуються російською елітою, включаючи президента Володимира Путіна, для спроб приховати та перемістити гроші та анонімно використовувати розкіш активів по всьому світу. Санкції спрямовані на брокерську яхтову компанію, пов’язану з Кремлем, кількох відомих російських урядовців, а також близького соратника Путіна та розпорядника його грошей Сергія Ролдугіна, який зберігає офшорні багатства президента Путіна. З метою подальшого посилення та забезпечення дотримання існуючих санкцій ця дія додатково визначає яхти та літаки, інтереси яких підтримують російські еліти під санкції», – йдеться в повідомленні.

Ролдугін – віолончеліст, диригент і керівник Санкт-Петербурзького будинку музики – близький соратник Путіна та є частиною системи управління його офшорними активами. Вони знайомі понад сорок років, також Ролдугін – хресний батько однієї з дочок Путіна. Під санкції потрапила також його дружина, оперна співачка Єлєна Міртова. Ролдугін вже є у санкційних списках ЄС, Британії, Австралії та Нової Зеландії.

  • Юрій Слюсарь, керівник державної компанії «Об’єднана авіабудівна корпорація», що є важливим постачальником обладнання для російської армії;
  • Віталій Савєльєв – міністр транспорту рф, член Ради директорів «Російської залізниці» та глава Ради директорів «Аерофлоту»;
  • Максим Решетніков – міністр економічного розвитку рф, який входить також до керівництва ВТБ Банку, «Російської залізниці та ВЕБ.РФ
  • Ірек Файзуллін – міністр будівництва і ЖКГ, член ради директорів «Російської залізниці»
  • Дмітрій Григоренко – віцепрем’єр і керівник апарату уряду рф.

«Російська еліта, аж до президента Путіна, покладається на складні мережі підтримки, щоб приховувати, переміщувати та підтримувати свої багатства та розкішні активи», – сказав заступник міністра фінансів з питань тероризму і фінансової розвідки Браян Нельсон.

«Сьогоднішня акція демонструє, що Казначейство може і буде переслідувати тих, хто відповідає за захист і підтримку цих неправомірних інтересів. Ми продовжуватимемо застосовувати наші санкції та викривати корумповані системи, якими збагачуються президент Путін та його еліти».

Санкції передбачають замороження усіх активів на території США або під контролем громадян або резидентів США, заморожуються у тому числі активи, які прямо або опосередковано на 50% чи більше належать вказаним особам; з ними забороняються транзакції без отримання спецдозволу, який передбачений для окремих винятків, а також надання на користь цих осіб чи отримання від них коштів, товарів та послуг.

Рішення прийняте у координації з Держдепом і Міністерством торгівлі. «Держдеп наклав санкції на п’ять російських олігархів та представників російської еліти, у тому числі речницю МЗС рф Марію Захарову, лідера «Севергруп» і одного з найбагатших мільйонерів росії Алєксєя Мордашова та членів родин і компанії, які пов’язані з ними. Мінторгівлі додає ще 71 особу з рф та Білорусі у список компаній, далі обмежуючи можливості російської армії отримувати технології та інші матеріали, необхідні для продовження агресії», – інформує Мінфін США.

Як повідомлялось, 8 квітня Євросоюз застосував п’ятий пакет санкції проти РФ у відповідь на звірства, вчинені російськими військовими у Бучі. Зокрема, Рада ЄС запровадила обмежувальні заходи щодо ще 217 фізичних і 18 юридичних з Росії у відповідь на необґрунтовану і неспровоковану військову агресію Росії проти України. До санкційного списку, зокрема, потрапили російські олігархи Борис Ротенберг та Олег Дерипаска, а також доньки президента РФ Володимира Путіна.

Санкції ЄС та США, запроваджені проти росії через війну ви Україні, майже повністю перекрили участь західних технологій і компаній у розвитку військово-промислового комплексу Росії, повідомив морський експерт, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань).

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter