ВМСУ вразили буксир ЧФ рф, який транспортував військових та боєприпаси на острів Зміїний

Новини
Буксир Чорноморського флоту рф «Спасатель Василий Бех» в окупованом Севастополі Фото: forum.sevastopol.info

ВМС України вразили у Чорному морі буксир Чорноморського флоту рф «Спасатель Василий Бех», який транспортував російських військових, озброєння та боєприпаси на захоплений український острів Зміїний. Росіян не врятувала навіть ЗРК «ТОР», встановлена на борту військового судна.

Про це повідомляє Командування Військово-Морських Сил ЗС України.

«В акваторії Чорного моря було уражено буксир чорноморського флоту «Спасатель Василий Бех», під час транспортування ним на острів Зміїний боєприпасів, озброєння та особового складу чорноморського флоту. Навіть наявність на борту зенітно-ракетного комплексу «ТОР» не завадило Військово-Морським Силам України ЗС України демілітаризувати російських загарбників», – йдеться у повідомленні.

Вже з’явилося зняте безпілотником відео удару по російському буксиру «Рятувальник Василь Бех», з якого видно, що в нього потрапили дві ракети.

За інформацією одеського видання «Думская», удар по буксиру ракетами Harpoon було завдано о 3:55. Наразі триває рятувальна операція. Екіпаж судна – 33 особи, 23 з них поранені, десять зникли безвісти. Уцілілих членів команди зняли патрульні катери типу «Раптор» та десантний кетер типу «Серна», які перевезли їх на острів Зміїний.

Побудований на астраханському судноремонтному заводі буксир «Спасатель Василий Бех» водотоннажністю 1605 тон був прийнятий до складу чорноморського флоту рф у 2017 році.

Як повідомлялось, першою важливою перемогою ВМС України на морі в районі острова Зміїний стало влучання 13 квітня двома крилатими ракетами «Нептун» із подальшим потопленням флагмана ЧФ росії крейсера «Москва».

В ніч на 12 травня українські ВМС вразили біля острова Зміїний у Чорному морі одне з найновіших на Чорноморському флоті рф судно тилового забезпечення проєкта 23120 «Всеволод Бобров». Судно загорілось і намагається дістатись до окупованого Севастополя.

З 30 квітня по 8 травня ударами безпілотників Bayraktar ВМСУ на Зміїному були знищені пункт управління, машина зв’язку – серверна із телекомунікаційним обладнанням, кілька зенітно-ракетних комплексів «Стріла-10» та ЗРК «Тор», а також вертоліт з російськими десантниками. Bayraktar ВМСУ також знищили п’ять швидкісних десантних катерів типу «Раптор» та десантний катер типу «Серна» ЧФ рф. Кількість знищених військових рф йде на десятки. Крім того, два українські СУ-27 завдали ударів по позиціях рашистів на Зміїному.

Докладніше про це дивіться в програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 10 травня 2022 року «Чому Зміїний – морська Чорнобаївка, а Путін не зміг продати «денацифікацію» України?».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter