Російські окупанти в Мелітополі викрали двох волонтерів

Новини
Ярослав Жук та Ілля Єнін

Російські загарбники продовжують викрадення цивільних мешканців окупованих територій півдня України. В окупованому Мелітополі в ніч на 18 червня російські військові з власного будинку викрали 22-річного волонтера Іллю Єніна.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як повідомив його брат Даниїл, в будинку знаходились дружина Іллі, двоє маленьких дітей і бабуся. 

«На обшук приїхали 15 озброєних військових. Що шукали, незрозуміло, проте бити Іллю почали прямо вдома.  Після обшуку забрали телефон брата, повідомили, щоб скоро його не чекали і увезли в невідомому напрямку», – повідомив він.

Також в цю ж ніч в Мелітополі викрали Ярослава Жука. Сестра повідомляє, що в будинок також «вдерлися озброєні люди, стріляли в повітря, налякали маленьку дитину».

Як повідомили Центру журналістських розслідувань місцеві жителі, російські окупанти викрадають студентів, військовослужбовців, чиновників, поліцейських. Більшість з них відпускають через кілька діб, але багатьох утримують понад тиждень.

При цьому російські спецслужби шукають серед мелітопольців організовані угрупування, які ніби допомагають «руху опору» (партизани, – ред.).  І люди після тортур і психологічного тиску погоджуються на камеру говорити  будь-які зізнання.

За даними Запорізької обласної військової адміністрації, станом на вечір 17 червня 2022 року в заручниках окупантів перебувало 347 цивільних осіб. Із них 206 звільнені та 141 продовжують перебувати в заручниках.

Раніше був викрадений 18-річний студент мелітопольського коледжу Артур Ярошевський. Його місцезнаходження, як і більшості викрадених, невідоме.

Матеріал підготовлено ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.