Європарламент підтримав надання Україні та Молдові статусу кандидата в ЄС

Новини
Результати голосування у Європраламенті за резолюцію із закликом надати Україні статус кандидата в члени ЄС Фото: Facebook Guy Verhofstadt

Європейський парламент 23 червня ухвалив резолюцію із закликом невідкладно надати Україні та Молдові статусу кандидата в члени Європейського Союзу. Також європарламентарі підтримати європейську перспективу для Грузії.

Про це повідомляеться на сайті Європарламенту.

«529 голосами «за», 45 – проти й 14 утрималися Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликає глав держав і урядів, які проводять саміт сьогодні і завтра, «невідкладно» надати Україні та Республіці Молдова статус кандидата в ЄС», – йдеться у повідомленні.

Євродепутати також закликали лідерів ЄС надати такий статус і Грузії, «коли її уряд виконає» умови, визначені Європейською комісією.

«У контексті жорстокої російської загарбницької війни проти України цей крок буде прирівнюватися до демонстрації лідерства, рішучості та бачення, кажуть євродепутати. Вони наполягають на тому, що не існує «швидкого шляху» для членства в ЄС і що вступ залишається структурованим процесом, заснованим на заслугах, який вимагає виконання критеріїв членства в ЄС і залежить від ефективного впровадження реформ», – зазначається в повідомленні.

Європарламент запрошує владу України, Республіки Молдова та Грузії «недвозначно продемонструвати свою політичну рішучість реалізувати європейські амбіції свого народу», прискорити реформи з метою якнайшвидшого ефективного виконання критеріїв членства в ЄС.

«Українці, молдавани та грузини заслуговують жити у вільних, демократичних і процвітаючих країнах, які є гордими та відданими членами європейської родини», – заявили євродепутати та закликали Європейську Раду зробити важливий перший крок до реалізації законних прагнень громадян цих трьох країн.

У резолюції наголошується, що немає альтернативи розширення, яке є «більш ніж будь-коли геостратегічною інвестицією» у стабільний, сильний та об’єднаний ЄС. Також зазначається, що перспектива повноправного членства в ЄС для країн, які прагнуть стати членами ЄС, відповідає власним політичним, економічним інтересам та інтересам безпеки Європейського Союзу.

Нагадаємо:

  • 28 лютого президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України у Європейському Союзі.
  • 1 березня Європейський парламент переважною більшістю голосів затвердив резолюцію, яка рекомендує державам-членам ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.
  • 17 червня Єврокомісія рекомендувала Європейській Раді надати Україні статус кандидата в члени Європейського Союзу. Також був опублікований перелік подальших кроків України на шляху до ЄС.