Україна отримала статус кандидата в члени Євросоюзу

Новини
Фото: president.gov.ua

Європейська рада 23 червня ухвалила рішення про надання Україні та Молдові статусу кандидата в члени Європейського союзу. Президент Володимир Зеленський привітав це рішення та заявив, що майбутнє України – в ЄС.

Про рішення Європейської ради повідомив її президент Шарль Мішель у Twitter.

«Погоджено. Європейська рада щойно прийняла рішення про надання Україні та Молдові статусу кандидата у члени ЄС. Історичний момент. Сьогодні вирішальний крок на вашому шляху до ЄС. Вітаю Володимира Зеленського та Майю Санду та народи України і Молдови. Наше майбутнє разом», – написав Мішель.

В свою чергу, президент Володимир Зеленський також привітав рішення Європейської ради.

«Щиро вітаю рішення лідерів ЄС надати Україні статус кандидата. Це унікальний та історичний момент у відносинах України та ЄС. Вдячний Шарлю Мішелю, Урсулі фон дер Ляєн і лідерам держав Євросоюзу за підтримку. Майбутнє України – в ЄС», – написав Зеленський у Twitter.

Нагадаємо:

  • 28 лютого президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України у Європейському Союзі.
  • 1 березня Європейський парламент переважною більшістю голосів затвердив резолюцію, яка рекомендує державам-членам ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.
  • 17 червня Єврокомісія рекомендувала Європейській Раді надати Україні статус кандидата в члени Європейського Союзу. Також був опублікований перелік подальших кроків України на шляху до ЄС.
  • 23 червня Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом невідкладно надати Україні та Молдові статусу кандидата в члени Європейського Союзу. Також європарламентарі підтримати європейську перспективу для Грузії.